19/07/2024
21.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Kërkesë për lehtësimin e provimit të maturës shtetërore

Organizata për dialog dhe afirmim të nxënësve të shkollave të mesme (ODAGJ) do t’i dërgojë kërkesë Kuvendit dhe Qeverisë për të lehtësuar kalimin e maturës shtetërore për gjeneratën e sivjetme – ose të shkurtohet vëllimi i materialit ose të reduktohet numri i provimeve të brendshme.

Kryetarja e ODAGJ-it, Anisia Ugrinovska, për MIA-n deklaroi se këto janë konkluzionet nga diskutimi që e organizuan të shtunën dhe do t’i dërgohen Kuvendit dhe Qeverisë, përkatësisht Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës. Ajo është shkëputur nga protesta që gjimnazistët mbajtën sot para MASH-it me një kërkesë të tillë.

Ugrinovska tha se ata nuk janë organizatorë dhe, me gjasë, protesta është e vetëiniciuar, por se ODAGJ do të organizojë edhe protestë paralajmëruese, nëse autoritetet nuk i dëgjojnë kërkesat e tyre.

“Si organizatë synojmë që fillimisht gjërat të zgjidhen me diskutim dhe vetëm atëherë do të pasojnë masat më radikale. Kërkojmë ulje të vëllimit të materialit të dhënë për dhënien e provimit të maturës ose shkurtim të një lënde interne. Kjo është për shkak të dy faktorëve më të mëdhenj në katër vitet e fundit – ne ishim të zënë me krizën e koronës dhe kishim një vit e gjysmë mësime në onlajn dhe kërcënime me bomba. Në ndërkohë ka pasur edhe faktorë të tjerë, kështu që ne maturantët jemi gjenerata më e dëmtuar dhe nuk kemi pasur një vit të plotë shkollor të pandërprerë”, tha Ugrinovska për MIA.

Duke pasur parasysh se provimi i parë i ekstern është caktuar për 27 maj dhe siç tha, koha po i kufizon, ata do të presin përgjigje për kërkesën e tyre këtë javë.

“Matura po na troket në derë, nxënësit duhet të përgatiten. Pra, ne do të presim një përgjigje këtë javë. Është një problem aktual dhe kërkon një zgjidhje të shpejtë. Nëse nuk plotësohet kërkesa jonë, në atë rast do të paralajmërojmë protestë”, shtoi Ugrinovska.

Lidhur me këtë kërkesë dhe lidhur me protestën e sotme, kryetari i Lidhjes së nxënësve të shkollave të mesme të Republikës së Maqedonisë së Veriut, Luka Paviçeviq, në përgjigje të pyetjes së një gazetari në konferencën për shtyp që organizuan sot, tha se për momentin Asambleja e Përgjithshme e LNSHMRMV-së nuk ka marrë vendim dhe se duhet të merren parasysh të gjitha aspektet.

Sipas zgjidhjes aktuale maturantët testohen në dy lëndë të eksterne dhe dy të interne dhe një detyrë projekti. Testimi pas provimit të parë ekstern – Gjuhë amtare (maqedonisht, shqip ose turqish) dhe letërsi është caktuar për 27 maj, ndërsa më 10 qershor, sipas kalendarit të Qendrës Shtetërore të Provimeve, duhet të japin provimin e dytë ekstern – një zgjedhje midis lëndëve matematikë, gjuhë angleze, frëngjisht, gjermanisht, rusisht, filozofi ose estetikë

Të fundit