15/06/2024
18.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Kërkohen deri në 200 denarë për çertifikatat, reagojnë nga Unioni i Shkollave të Mesme

Sindikata e nxënësve të shkollave të mesme tha se në ditët e fundit problemi nga viti i kaluar është përsëritur – ajo merr ankesa nga nxënës të shkollave të mesme nga disa qytete të vendit që shkollat ​​e tyre të mesme  marrin tarifa për lëshimin e certifikatave.
Sindikata u informua për këtë nga nxënës të shkollave të mesme, dhe informacioni u konfirmua nga rrjeti i aktivistëve në ato qytete.

Barrën e shtypjes nuk duhet ta mbajnë as studentët, as mësuesit e shkollës së mesme. Kjo është skandaloze dhe problematike. Kërkimi i parave nga studentët rrezikon karakterin publik dhe falas të arsimit shtetëror. Fenomenet janë në kundërshtim me paragrafin 2, Nenit 3 të Ligjit për Arsimin e Mesëm, i cili thotë: “Arsimi i mesëm në shkollat ​​e mesme publike është falas”. Ligji nuk përmend kudo tarifa të tilla.
Problemi kryesor është se marrja e certifikatës nuk është një vendim opsional. Certifikata është një dokument i detyrueshëm dhe është provë e një viti të suksesshëm shkollor. Studentët janë të privuar nga një zgjedhje – ata duhet të paguajnë nëse duan të mbarojnë vitin shkollor, tha Bashkimi i Studentëve të Shkollave të Mesme, i cili njoftoi se do ta raportojë këtë në Inspektoratin Shtetëror të Arsimit.

Të fundit