25/04/2024
6.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Kërkojnë ndihma – Mashtrime të mëdha në rrjetet sociale

Rrjetet sociale janë një “mekë” për mashtrimet sociale dhe për mbledhjen e donacioneve emocionale

Rrjetet sociale janë vërshuar nga kërkesa për donacione, shpesh nga persona me diagnoza fiktive apo anonime, të cilat më vonë rezultojnë të jenë mashtrime. Dhuruesit e rremë, duke përdorur qytetarë humanë, kërkojnë dhe marrin ndihma, e cila nëse është në veshje, përfundon në tregjet lokale.

Rrjetet sociale janë një “mekë” për mashtrimet sociale dhe për mbledhjen e donacioneve emocionale

“Një nënë beqare e dy fëmijëve të mitur ka nevojë për xhaketa dhe çizme. Nese ndokush deshiron te me kontaktoje ne inbox. Po shkruaj në mënyrë anonime sepse nuk dua që fëmijët të turpërohen për shkak të varfërisë sonë”.

Ky është vetëm një nga mesazhet e shumta që gjenden në rrjetet sociale, me të cilat persona anonimë kërkojnë ndihmë për veten apo për familjet e tyre. Disa nga këto mesazhe janë të vërteta, por shumica prej tyre janë të rreme dhe synojnë të manipulojnë publikun për të marrë ndihmë që nuk i nevojitet realisht.

Mesazhet janë gjithmonë histori shumë emocionuese, prekëse, të trishta, ku autorët paraqiten si prindër të vetëm me fëmijë të sëmurë ose të vdekur ose viktima të dhunës në familje. Me një diagnozë fiktive, zakonisht të sëmundjeve të pashërueshme, karremin e vizitorëve sylesh të grupit, veçanërisht grave dhe nënave, tek të cilat presin të ngjallin emocion dhe keqardhje për të dhuruar fonde sipas kërkesave të tyre.

 

Mare Bojkovska nga Kumanova, e cila ka 15 vite që merret me punë humanitare, thotë se në këto raste nuk kërkohet një shumë e madhe parash, por një donacion simbolik, si xhaketa, çizme, karrocë apo krevat fëmijësh. paketa e Vitit të Ri ose pema e Krishtlindjes – diçka që të gjithë mund ta ndajnë, ta blejnë ose ta bëjnë dhuratë. Por problemi qëndron te sasia e ndihmës së marrë.

“Së fundmi ka pasur një rast që një grua kërkonte një xhaketë. Kishte 98 komente në postim dhe ajo u përgjigj të 98-ve, çfarë madhësie xhakete i duhej dhe ku t’i dërgohej. Ishte kaq e qartë se ishte një mashtrim. Nëse gruaja do të ishte e sinqertë, pas dy ofertave të para do të thoshte faleminderit, njerëzit më kanë telefonuar dhe tashmë kanë dhuruar një xhaketë. Në këtë mënyrë, sipas një logjike timen dhe nga përvoja ime, nëse merrni gati 100 xhaketa, mund t’i merrni për t’i marrë dhe për t’i shitur në një tezgë në treg, vetëm kaq”, thotë Bojkovska.

Bojkovska shpjegon se postimet në përgjithësi bëhen gjithmonë nga të njëjtët njerëz. Ata u shkruajnë të gjitha grupeve në vend, por i njohin grupet e mediave sociale të përdorura nga diaspora. Kur zbulohen në një profil, ata krijojnë një tjetër dhe kështu me radhë në një rreth. Sipas vlerësimit të saj, në Kumanovë janë rreth 15 persona të tillë, disa prej tyre i njeh personalisht, sepse u ka sjellë ndihmë, por thotë se vazhdimisht janë në kërkim të “viktimave të reja”.

E mësuar nga përvoja të tilla, ajo thotë se organizata e saj humanitare “Let’s Spread Love”, e cila ndihmon fëmijët që jetojnë në kushte çnjerëzore dhe varfëri, kujdeset se kujt i dhuron, por, me gjithë kujdesin, jo gjithmonë arrijnë të njohin manipuluesit “në fillim”.

“Ka familje që marrin asistencë sociale, burrat e tyre punojnë jashtë vendit dhe paratë i marrin me transfertë të shpejtë. Kemi një familje që ka hapur një gropë dhe nuk i lan rrobat, por i hedh pas një përdorimi dhe i djeg. Në një rast më kujtohet që një grua na kërkoi një krevat fëmijësh dhe një karrocë, të cilat kushtonin më shumë se 200 euro dhe ajo i shiti për 2000 denarë dhe kërkoi të reja. Nëse zbulojmë se ka keqpërdorime, dhe këtë zakonisht e “pëshpëritin” fqinjët tanë, menjëherë i heqim nga lista”, thotë Bojkovska.

Mediat ndonjëherë kontribuojnë në abuzimin e ndihmave humanitare për shkak të lexuesve dhe sensacionalizmit ose për mungesë informacioni dhe pakujdesi, duke mos përfaqësuar në realitet nevojat e familjeve. Ato fokusohen tek ndihma materiale, jo tek kompleksiteti i problemeve me të cilat përballen anëtarët, si: vlerat e prishura familjare, familjet jofunksionale, dhuna në familje, veset dhe varësitë, për të cilat duhet punuar realisht për të ndihmuar familjen.

Në një situatë shumë të pakëndshme së fundmi është gjetur Aleksandar Gjorgievski nga shoqata “Hipi dorë, shpëto një jetë” nga Shtipi, i cili pas lajmit të publikuar në televizionin kombëtar organizoi aksionin për rindërtimin e shtëpisë së një familjeje në fshat. në Kratovsko. Pasi punoi disa ditë në terren, pa se familja i kishte të gjitha kushtet për një jetë normale, por problem ishte alkoolizmi i babait dhe sjellja e padisiplinuar e nënës.

“Familja ka 20 mijë denarë ndihmë sociale, ka 9 lopë, 40 pula, një derr, një traktor, një kultivues, dru nga pylli, mund të jetojnë shumë mirë nga mundi i tyre. Por në vend që të kujdeset për familjen, babai është vazhdimisht në gjendje alkoolike, dhe nëna është dembel. Shtëpia e tyre është e rrënuar, e pisët dhe pa kushte elementare të jetesës, sepse ai nuk ka qenë i kthjellët gjithë ditën. Na erdhi keq për fëmijët, veçanërisht për njërin, i cili është i sëmurë me autizëm.

Të fundit