05/03/2024
12.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Këshilli Koordinues i diasporës shqiptare i nënshkruar nga 15 anëtarët lobon te Angela Merkel për liberalizimin e vizave për qytetarët e Republikës së Kosovës

Të dashur miq, kam kënaqësinë e publikimit të letrës që para pak ditësh i dërguam Kancelares Angela Merkel.
Nga fillimi i këtij muaji Gjermania e ka marrë presidencën gjashtëmujore të Bashkimit Evropian. Me këtë rast, Këshilli Koordinues i Diasporës (KKD) ia përcjell Kancelares Angela Merkel urimet më të mira si dhe kërkon angazhimin e saj për liberalizimin e vizave për qytetarët e Republikës së Kosovës.
Në vijim jua sjellim të plotë përmbajtjen e letrës së nënshkruar nga 15 anëtarët e Këshillit Koordinues të Diasporës shqiptare:
KËSHILLI KOORDINUES I DIASPORËS Korrik 2020
Bundeskanzlerin Dr. Angela Merkel
Bundeskanzleramt
Willy-Brandt-Straße 1
10557 Berlin
E nderuar Zonja Kancelare Dr. Angela Merkel,
Ju shkruajmë si Këshill Koordinues i Diasporës, Institucion shtetëror që përfaqëson interesat e diasporës shqiptare me banim në vende të ndryshme të botës.
Sfidat me të cilat përballet Bashkimi Evropian, posaçërisht në këtë periudhë pandemie, janë të mëdha dhe ne jemi të bindur se nën udhëheqjen Tuaj do të jemi në gjendje t’i kalojmë ato me sukses.
Zonja Kancelare, përmes kësaj letre dëshirojmë gjithashtu angazhimin Tuaj për liberalizimin e vizave për shtetasit e Republikës së Kosovës.
Shtetasit e Republikës së Kosovës janë të vetmit në Evropë që nuk mund të udhëtojnë në Zonën Schengen pa viza, edhe pse Institucionet shtetërore të këtij vendi i kanë plotësuar detyrat e caktuara nga Bashkimi Evropian për këtë qëllim. Për më tepër, Komisioni Evropian e ka dhënë pëlqimin për liberalizimin e vizave.
Ky kufizim i lëvizjes nuk prek vetëm shtetasit e Republikës së Kosovës por edhe anëtarët e familjeve të tyre që janë nënshtetas të vendeve ku aplikohet sistemi i vizave Schengen. Vetëm në shtetet ku flitet gjuha gjermane (Gjermani, Austri, Zvicër) jetojnë më shumë se 700,000 shqiptarë nga Kosova. Pamundësia e vizitave të rregullta për familjet e tyre nga Kosova ndikon në të drejtën e tyre themelore për jetë familjare, e drejtë që mbrohet nga Konventa Evropriane për të Drejtat e Njeriut.
Ne shprehim besimin që liberalizimi i vizave do të ndikojë pozitivisht jo vetëm në respektimin e të drejtave themelore të njeriut por edhe në ekonomi, kulturë si dhe në procesin e negociatave me Serbinë, proces në të cilin Bashkimi Evropian ka një rol të pazëvendësueshëm.
Jemi shumë mirënjohës që Ju personalisht dhe Gjermania, po e mbështesni prej kohësh liberalizimin e vizave për shtetasit e Republikës së Kosovës dhe shpresojmë që gjatë Presidencës Gjermane të Këshillit të Bashkimit Evropian, kjo gjë të bëhet realitet.
Duke ju uruar mbarësi dhe suksese të mëtejshme, mbetemi në pritje të përgjigjes Suaj pozitive.
Ju lutemi Zonja Kancelare, pranoni përshëndetjet tona të sinqerta dhe konsideratën më të lartë.
Anëtarët e Këshillit Koordinues të Diasporës:
Dr.h.c. Lazim Destani……………. Gjermani
Prof. Dr. Sokrat Sinaj…………….. Zvicër
Anila Hyka Smorgrav……………. Francë
Ardian Lekaj………………………… Holandë
Rosario Petta………………………… Itali
Dr. Gazmend Kapllani…………… Greqi
Brikena Muharremi……………….. Britani e Madhe
Endri Hatillari………………………. Britani e Madhe
Dr. Adriana Fishta-Bejko………. Kanada
Ardian Radovicka…………………. Kanada
Mark Gjonaj…………………………. SHBA
Visar Tasimi…………………………. SHBA
Esmeralda Mosko………………….. SHBA
Bashkim Bekiri……………………… Australi
Namik Shabi…………………………. Turqi
Adresa postale: Bulevardi “Dëshmorët e Kombit”, Nr. 1.1000, Tiranë, Shqipëri
Email: [email protected]
http://keshilli.koordinues.diaspora.gov.al/

Të fundit