26/05/2024
13.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

KLASTER I RI/ 15 të infektuar të rinjë kanë thënë se kanë qenë në Ohër

Nga 52 persona të rinj të infektuar me koronavirus në Shkup në dy ditët e kaluara, 15 kanë thënë se kanë qenë në Ohër dhe se nuk e dinë se ku janë infektuar. Aleksandar Stojanov, U.D Drejtori i Qendrës për Shëndet Publik Shkup, thotë se ata janë kryesisht të rinj, rreth 20 vjeç, por mes tyre ka edhe gjimnazistë. Ai shton se ato kanë një pamje të lehtë klinike, me temperaturë të ulët, dhimbje koke dhe disa kanë diarre, përcjell in7.

“Përveç atyre nga Ohri, të cilët kryesisht i kanë raportuar prindërit e tyre, ka edhe raste sporadike të të rinjve nga Shkupi, të cilët në anketat epidemiologjike deklaruan se ishin në Strugë, Dojran dhe Strumicë, por nuk e dinë nëse janë infektuar atje. Deri më tani nuk ka klastere prej tyre, ato janë të gjitha rastet individuale ose disa anëtarë të së njëjtës familje”, ka thënë Stojanov.

Klasteret e fundit të Shkupit janë nën kontroll, thotë ai, siç është rasti me shtëpinë geriatrike “13 Nëntori”, ku kishte 17 të infektuar, dy prej të cilëve tashmë janë më mirë dhe tashmë janë lëshuar nga spitali në Kozle dhe janë kthyer dhe izoluar në shtëpi, dhe tjetri në impiantin e paketimit të ushqimeve të ngrira, ku nga 22 të testuar, 11 ishin pozitive.

“Numri i personave të infektuar rishtas në Shkup nuk mund të parashikohet, veçanërisht tani që qytetarët po kthehen nga pushimet. Por në çdo rast, si një epidemiolog, jam i bindur se numri mund të bjerë, pasi ata nuk kanë pasur avancim tësëmundjes deri sa kanë qenë në pushim”, ka thënë Stojanov.
Ai paralajmëron se në pushime, si dhe në shtëpi, nëse masat për të shmangur tubimet masive në një hapësirë ​​më të vogël respektohen dhe nëse mbahen maskat, madje edhe jashtë, ku ka shumë njerëz dhe nuk mund të mbani distancë, mundësia për transmetimin e infeksionit është shumë e vogël.

Në Shkup, deri më tani janë regjistruar gjithsej 5 166 raste të koronavirusit, nga të cilat 1,177 janë aktivë.

Të fundit