12/07/2024
24.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Kombet e Bashkuara ulin parashikimin për rritjen ekonomike botërore

Kombet e Bashkuara kanë ulur ndjeshëm parashikimin për rritjen ekonomike botërore këtë vit nga 4 për qind në 3.1 për qind, duke thënë se lufta në Ukrainë ka shkaktuar një rritje botërore të çmimeve të ushqimeve dhe të mallrave, si dhe ka përkeqësuar presionet inflacioniste, duke përmbysur rimëkëmbjen e brishtë nga pandemia COVID-19.

Parashikimi i mesit të vitit 2022 nga Departamenti i Çështjeve Ekonomike dhe Sociale të OKB-së, tha se ulja e perspektivave të rritjes ekonomike është me bazë të gjerë, duke përfshirë ekonomitë më të mëdha në botë si dhe shumicën e vendeve të tjera të zhvilluara dhe ato në zhvillim.

Raporti i Situatës dhe Perspektivave Ekonomike Botërore paralajmëroi gjithashtu se parashikimi aktual prej 3.1 për qind “përballet me rreziqe të konsiderueshme negative nga intensifikimi i mëtejshëm i luftës në Ukrainë dhe nga mundësia për të pasur valë të reja të pandemisë”.

“Ky ngadalësim ekonomik dhe lufta në Ukrainë, të cilat kanë shkaktuar rritje të konsiderueshme në çmimet e ushqimeve dhe të plehrave bujqësore, do të godasin veçanërisht vendet në zhvillim, duke përkeqësuar pasigurinë ushqimore dhe duke shtuar varfërinë”, thuhet në raport.

Sipas parashikimit të OKB-së, inflacioni botëror parashikohet të rritet në 6.7 për qind për vitin 2022, dyfishi i mesatares prej 2.9 për qind gjatë periudhës së viteve 2010-2020, me një rritje të madhe të çmimeve të ushqimeve dhe të energjisë.

Si grup, OKB-ja tha se ekonomitë e vendeve në zhvillim parashikohet të rriten me 4.1 për qind këtë vit nga 6.7 për qind në vitin 2021.

Të fundit