25/07/2024
15.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Kovaçevski: Unë nuk caktoj seanca dhe as mund ta urdhëroj Parlamentin të zbatojë Kodin etik

Ju po ikni nga pyetja, jo unë nga përgjigja, sepse në vend që t’ia bëni pyetjen kryetarit të Kuvendit, ju po më bëni mua, e unë nuk jam zëdhënës i tij, tha kryeministri Dimitar Kovaçevski duke iu përgjigjur pyetjes së deputetëve nga Dragan Kovaçki. Deputeti i VMRO-DPMNE-së i bëri thirrje kryeministrit që ta dënojë sjelljen e Talat Xhaferit ndaj shërbimeve parlamentare, sepse në një konferencë për media ai kishte pranuar para gazetarëve se zëri i tij ishte në incizim televiziv nga 11 maji dhe nuk kishte dyshime për autenticitetin e regjistrimit.

Ai pyeti edhe pse bashkëpartiaku i tij nga LSDM Panço Minov nuk e cakton seancën e Komisionit për Rregullore dhe Çështje Mandat-Imuniteti pas raportit të VMRO-DPMNE-së para dy javësh për sjelljen e Xhaferit. “Nëse nuk i kërkoni Minovit të mbajë seancë dhe Talat Xhaferit të japë dorëheqjen, do të tregoni se Kodi etik ka vdekur dhe nuk vlen më”, tha Kovaçki në seancën kushtuar pyetjeve të deputetëve. Në përgjigje, kryeministri Kovaçevski tha se mirësjellja në sjellje do të thotë diçka për të dhe se, tha ai, varet personalisht nga secili person se në çfarë mënyre komunikon dhe i nënshtrohet standardeve etike që i përmbahet.

Lidhur me kërkesën për seancë të Komisionit, ai u përgjigj se shumë seanca të organeve parlamentare janë anuluar për shkak të bojkotit të opozitës dhe se seancat parlamentare nuk janë caktuar nga kryeministri. “Herën e parë që dhashë deklaratë, thashë se nuk mund ta urdhëroj Kuvendin se si do ta zbatojë Kodin etik, por ka një komision përkatës. Gjithashtu, askush nga jashtë nuk mund të caktojë seancat për deputetët. Për shkak të bojkotit të opozitës në Kuvend, shumë seanca janë anuluar dhe shumë zgjidhje ligjore nuk janë miratuar. Nëse kryeministri mund të thërrasë dhe pastaj të caktojë menjëherë seancat, atëherë duhet ta kishim vendosur një praktikë të tillë. Por, caktimi i ndonjë seance, ndërsa i ndonjërës jo, të jetë përjashtim vetëm sepse dikujt i përshtatet”, tha Kovaçevski.

I pakënaqur me përgjigjen, deputeti Kovaçki tha se kryeministri Kovaçevski “demonstron mazokizëm klasik dhe tregon se është i shantazhuar”. Koordinatori i VMRO-DPMNE-së, Nikolla Micevski, ka reaguar proceduralisht ndaj fjalimit të kryeministrit, duke thënë se Kovaçevski ka paraqitur fakte të pasakta për bllokimin e opozitës. Ai tha se bllokadë aktive do të thotë se dje kanë punuar nga ora 11 deri në 23 dhe kanë biseduar edhe deputetët e VMRO-DPMNE-së dhe koalicionit. Kovaçki e pyeti kryeministrin nëse Talat Xhaferin e konsideron rrezik/kërcënim për sigurinë kombëtare, pasi siç tha ai fshehu se në një takim me përfaqësues të Forumit Musliman Evropian vitin e kaluar mori pjesë çeçeni Abdul Vajed Nijazov, ish-anëtar i Dumës ruse që mbështet presidentin rus Vlladimir Putin se Xhaferi është takuar me “persona të natyrës së sigurisë”.

Kryeministri u përgjigj se më 8 korrik, kryetari i Kuvendit u takua me një delegacion të Forumit Mysliman Evropian, ku kishte përfaqësues nga vende të ndryshme dhe se përmbajtja e bisedës në nivel shumëpalësh, si gjithmonë, u publikua në lajmet në faqen e Kuvendit. Xhaferi ka shtuar se përmes mediave janë informuar të gjitha institucionet dhe opinioni. “Pra, ju mund të flisni për këtë çështje që dëshironi”, tha kryetari i Kuvendit. Lidhur me komentet në rrjetet sociale për vizitën e vajzës së kryeministrit në audiencën me Papën në Romë, Kovaçevski tha se nuk janë tejkaluar protokollet dhe se nuk janë të rralla rastet kur një burrë shteti të iniciojë ndonjë anëtar të familjes së tij. Shembuj të tillë, tha ai, kanë ekzistuar edhe më herët tek ne dhe në botë dhe se ai që e shoqëron shpreh respekt dhe nderim për nikoqirin.

Të fundit