23/04/2024
6.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Kroacia, destinacion i preferuar për punësim nga shtetasit e Maqedonisë

Shtetasit e Maqedonisë janë të tretët në numër në listën e punëtorëve të huaj që zyrtarisht kanë pasur leje pune dhe kanë punuar në Kroaci vitin e kaluar.

Sipas të dhënave të publikuara nga Ministria e Brendshme e Kroacisë, vitin e kaluar në Kroaci kanë punuar 13.412 shtetas të Maqedonisë. Shumë njerëz nga Maqedonia, sidomos gjatë sezonit turistik, shkojnë për të punuar në këtë vend, i cili është pjesë e Bashkimit Evropian dhe ka një sektor të zhvilluar turistik.

Numri më i madh i punëtorëve të huaj në Kroaci, mbi 23 mijë, ishin nga shteti aziatik i Nepalit. Më pas pasojnë indianët, mbi 15 mijë punëtorë të huaj kanë punuar në Kroaci vitin e kaluar. Përveç Maqedonisë, në Kroaci ka edhe kontingjente të mëdha të punëtorëve të huaj nga Filipinet, Bangladeshi, Kosova, Turqia dhe Shqipëria. Në total, Kroacia ka lëshuar 172 mijë leje pune për të huajt për punësim të përhershëm, që është një rekord në këtë vend.

Shërbimi Kroat i Punësimit raportoi se shumica e të huajve ishin të punësuar si ndërtues, kamerierë dhe ndihmës kuzhinierësh. Sipas sektorëve, kuzhinierët merrnin pagën mesatare neto më të lartë, 697 euro në muaj. Më së paku ishin paguar dërguesit-të huaj të cilët kishin një pagë mesatare rreth 560 euro.

Të fundit