25/04/2024
8.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Lista e pronave në Maqedoni janë shtrenjtua, shërbimet kadastrale u bënë luks

Disa nga shërbimet kadastrale janë trefishuar në çmim. Me rastin e blerjes së banesës së re dhe regjistrimit në Kadastër, në vend të 1.250 denarë, qytetarët do të duhet të paguajnë së paku 3.750 denarë për certifikatë pronësie, njofton Televizioni Sitel.
Deri më tani, gjatë ndryshimit të pronësisë, përveç sipërfaqes katrore të banesës, në një fletë pronësie është regjistruar edhe një pjesë e dhomave të përbashkëta, si dhe një pjesë e truallit nën ndërtesë.

Tani do të duhet të paguhet për çdo fletë pronësie veç e veç, që do të thotë se 3 listat do t’u kushtojnë qytetarëve 3750 denarë, plus 600 denarë për shërbime noteriale. Nëse blejnë edhe garazh, do të duhet të paguajnë edhe një titull tjetër pronësie, përkatësisht 1250 denarë shtesë.

Agjencia për Kadastër publikoi Tarifën e re, me të cilën u rritën edhe çmimet e gjeodezëve. Qeveria ka dhënë pëlqimin për rritjen e çmimeve më 30 janar dhe Tarifa ka hyrë në fuqi më 15 shkurt.

Kreu i Kadastrës nuk iu përgjigj thirrjeve tona për të sqaruar se çfarë e shkaktoi rritjen enorme të çmimeve, por për AIM-n tha se rritja ka ardhur për shkak të rritjes së kostove reale (për energji elektrike, karburant, licenca softuerike, mirëmbajtje të pajisjeve, rritje të pagave dhe Fig.) , të cilat kanë qenë bazë për llogaritjen e kompensimit, dhe i referohen kryerjes së punimeve gjeodezike.

Të fundit