24/07/2024
20.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Mickoski: Ne ofrojmë konsensus për modelin kroat, jemi në dispozicion edhe për një takim udhëheqës

Më në fund po ofrojmë një konsensus për modelin kroat publikisht, pa u mbyllur dhe pa fshehur asgjë nga publiku. Çfarë është preambula në Kushtetutën e Kroacisë, prandaj le ta bëjmë preambulën edhe në Kushtetutën tonë. Jemi në dispozicion, nëse duan mund të flasim për këtë në një takim lidershipi, tha sot lideri i VMRO-DPMNE-së Hristijan Mickoski.

Sot në një deklaratë për media pas inspektimit të aktiviteteve të ndërtimit të një qendre të re sportive në Butel, i pyetur për ndryshimet kushtetuese, ai ka treguar se ndërhyrja e mundshme në Kushtetutë bëhet në tre hapa.

– Hapi i parë është kur në Kuvend vjen një iniciativë e cila konstaton nevojën për hapjen e Kushtetutës. Kjo do të thotë se dy të tretat e deputetëve duhet të votojnë “pro”. Nëse ka dy të tretat e votave “po”, pason hapi i dytë, që është ngritja e një Komisioni Kushtetues që do të punojë për ndryshimet dhe do t’i çojë në fazën e dytë – në Kuvend. Më pas duhet një shumicë e numrit të përgjithshëm të deputetëve ose 61 dhe nëse ka të tillë, kthehen sërish materialet ose amendamentet e votuara, formohet teksti përfundimtar dhe në hapin e tretë vjen procedura në Kuvend dhe më pas përsëri. nevojiten dy të tretat e numrit të përgjithshëm të deputetëve. Kjo do të thotë se duhen minimalisht 104 deri në 105 ditë, nëse në një rast ideal kjo procedurë fillon nga fillimi deri në fund, tha Mickoski.

Siç tha ai, jemi në fillim dhe tani komisionet kushtetuese nuk janë formuar, por para deputetëve u paraqitet një nismë për të përcaktuar nevojën për hapjen e Kushtetutës.

-Nëse më pyesni mua si person, jam “mbi kokë” nga grupet e punës ku disa politikanë ulen në një dhomë të mbyllur dhe vendosin për të ardhmen e popullit dhe populli është kundër. Prandaj, ne si VMRO-DPMNE vendosëm që publikisht ta prezantojmë propozimin tonë, të mos mbyllemi në dhoma të errëta dhe të mistifikojmë gjithë punën tonë. Ne duhet të punojmë në interes të popullit dhe prandaj ne si VMRO-DPMNE e pranojmë propozimin që ata kanë treguar për modelin kroat. Ata duhet të dalin dhe të thonë nëse pranojnë apo jo, tha Mickoski.

Zëdhënësja e partisë opozitare, Martija Miteva, tha të dielën se Qeveria për amendamentet kushtetuese shumë herë në opinion i ka hedhur tezat për ndryshimin e Kushtetutës sipas modelit të Kroacisë dhe duke pasur parasysh se Kroacia është anëtare. gjendja e BE-së, ndryshimi i kushtetutës për të ashtuquajturin model kroat, tha ajo, është seriozisht i aplikueshëm dhe i pranueshëm për VMRO-DPMNE-në.

Të fundit