25/04/2024
6.4 C
Tetovo

Të tjera lajme

Murati: Gjykata Kushtetuese nesër do të vendos nëse do të hapë procedurë mbi vendimin për shpërndarjen e Kuvendit

Kryetari i Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Maqedonisë së Veriut, Sali Murati në intervistë për MIA-n, paralajmëron se nesër, pas përfundimit të seancës, në takim pune do të debatojë për propozimin e gjykatësit Osman Kadriu për ngritjen e procedurës sipas detyrës zyrtare për vlerësimin e kushtetutshmërisë dhe ligjshmërisë së Vendimit për shpërndarjen e Kuvendit.

Murati thotë se lidhur me Vendimin për shpërndarjen e Kuvendit (“Gazeta zyrtare e Republikës së Maqedonisë së Veriut” nr.43/2020) për momentin nuk ka lëndë të formuar për vlerësimin e kushtetutshmërisë dhe ligjshmërisë së tij, por veprimi i mëtutjeshëm i Gjykatës për këtë çështje do të varet nga qëndrimi do ta marrin gjykatësit kushtetues në takimin e nesërm të punës.

Gjykata, paraprakisht në lëndën nr.40/2020, në seancën e mbajtur më 8 dhe 15 prill të vitit 2020, me shumicë votash ka vendosur të mos ngritë procedurë për vlerësimin e kushtetutshmërisë dhe ligjshmërisë së këtij vendimi. Por, të enjten e kaluar (30 prill), nga ana e gjykatësit Osman Kadriu është dorëzuar propozim për ngritjen e procedurës sipas detyrës zyrtare për vlerësimin e kushtetutshmërisë dhe ligjshmërisë së vendimit të njëjtë, për çka për nesër është caktuar takim pune të gjykatësve.

Nëse gjykatësit vendosin që të ngritet procedurë sipas detyrës zyrtare, do të formohet lëndë e veçantë e cila do t’i ndahet për punë gjykatësit-raportues dhe këshilltarit shtetëror, të cilët pas përfundimit të procedurës paraprake, duhet të dorëzojnë material punues për seancë (referat) me propozim të përmbajtur për vendimmarrje që do të shqyrtohet në seancën e Gjykatës.

Natyrisht, thekson kryetari i Gjykatës kushtetuese, kjo është hipotetike nuk do të thotë paraprakisht paragjykim të vendimit të tillë, i cili duhet të sillet pas debatit paraprak për këtë çështje.

Para gjykatësve kushtetues nesër duhet të jetë edhe vendimi i shefit të shtetit Stevo Pendarosvki për shpalljen e gjendje së jashtëzakonshme.

Murati në intervistë u përqendrua edhe në dekretin kontestues qeveritar për uljen e pagave të funksionarëve që shkaktoi reagime në opinion.

Në këtë seancë të Gjykatës kushtetuese a do të gjinden edhe dy vendime të shefit të shtetit Stevo Pendarovski për gjendjen e jashtëzakonshme në tërë territorin?

“Rendi i ditës për seancën që duhet të mbahet këtë të mërkurë është shpallur publikisht, me ç’rast në pikën 1 nga pjesa nga e cila ka të bëjë me vlerësimin e kushtetutshmërisë dhe ligjshmërisë është paraparë shqyrtim i pikës 4 nga Vendimi për konfirmimin e ekzistencës së gjendjes të jashtëzakonshme numër 08-526/2 nga 18 marsi i vitit 2020 (“Gazeta Zyrtare e Republikës së Maqedonisë të Veriut” Nr. 68 / 2020), miratuar nga Presidenti i Republikës së Maqedonisë së Veriut”.

Lidhur me vendimin e dytë të Presidentit të Republikës për konfirmimin e ekzistencës së gjendjes të jashtëzakonshme, mund t’ju informoj se është formuar lëndë e posaçme dhe posa të përgatitet referat do të propozohet për shqyrtim në seancë të Gjykatës.

Në Gjykatën Kushtetuese po punohet edhe në nismat e ndërlidhura me dekretet qeveritare. Kur mund të priten vendime rreth këtyre nismave?

– Deri më tani kemi marrë iniciativa për kushtetutshmërinë dhe ligjshmërinë e pothuajse të gjitha dekreteve të miratuara deri më tani nga Qeveria. Bëhet fjalë për një fluks të madh të lëndëve të reja brenda një harku të shkurtër kohor dhe pjesa më e madhe prej tyre tashmë janë dhënë në punë dhe e theksoj përsëri, sapo të përgatiten raportet për këto raste, do të jenë në rend të ditës për vendimmarrje.

Komenti juaj në lidhje me Dekretin për uljen e pagave të zyrtarëve. Disa gjyqtarë kushtetues kanë njoftuar se do të heqin dorë nga një pjesë e pagës së tyre dhe do të dhurojnë para për të luftuar koronavirusin, por që ata e kanë anuluar Dekretin sepse është antikushtetues.

– Qëndrimin tim lidhur me këtë dekret unë e shpreha në seancën e Gjykatës kur e njëjta u shqyrtua dhe u vendos që të fillojë një procedurë për vlerësimin e kushtetutshmërisë dhe ligjshmërisë së saj. Kjo procedurë është duke vazhduar dhe ende nuk është marrë asnjë vendim përfundimtar, siç thuhet në pyetjen tuaj.

Për më tepër, duhet të them se në opinion u transmetuan pretendime të pavërteta për fjalimin tim në lidhje me këtë pikë të rendit të ditës.

Dua të theksoj gjithashtu se me këtë vendim, Gjykata nuk është kundër solidaritetit në luftën kundër koronavirusit, por qëndrimi unanim i Gjykatës është që dekretet me fuqi juridike siç është ky duhet të jenë në përputhje me Kushtetutën dhe ligjet.

Asnjë nga gjyqtarët nuk e ka kontestuar apo kundërshtuar qëllimin legjitim – sigurimin e fondeve për luftën kundër pandemisë, por është kontestuar mënyra në të cilën është bërë – përmes normave që ekziston dyshim i bazuara për jokushtetutshmëri dhe paligjshmëri të tyre.

Mbrojtja e kushtetutshmërisë dhe ligjshmërisë është detyrë kushtetuese e Gjykatës dhe ajo duhet të reagojë dhe t’i sigurojë ato edhe në gjendje të jashtëzakonshme.

Sa i përket dhurimit të fondeve, para do dite në pyetjen e një prej mediave, u përgjigja se personalisht do të dhurojë 20 për qind të pagës sime neto për muajin prill dhe bëra një propozim për kolegët e mi të tjerë, por megjithatë ky është një vendim personal.

Daniella Markoska Aleksovska /MIA

Të fundit