25/06/2024
23.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Ndërsa Maqedonia korrigjon historinë, Gjermania prodhon energji për ne

Derisa Maqedonia po korrigjon historinë, donatorët e huaj po korrigjojnë situatën tonë energjetike, mungesën e ushqimit dhe dobësitë e tjera sistematike që e bëjnë jetesën në vend të vështirë dhe jo premtuese, transmeton InfoShqip.

Tridhjetëvjetori i marrëdhënieve gjermano-maqedonase dje ishte një rast për të treguar se çfarë po bën Gjermania për të ndihmuar zhvillimin e qëndrueshëm të Maqedonisë, duke u përballur me krizën e rëndë energjetike dhe rritjen e përditshme të çmimeve të ushqimeve. Fillimi ishte parku me erë në Bogdanci, i financuar nga banka gjermane zhvillimore KFV, e cila funksionon që nga viti 2014, por aktualisht është duke u përgatitur për zgjerimin e saj.

Sipas një përfaqësuesi të ESM-së, përgatitjet për fazën e dytë janë duke u zhvilluar dhe procedura e tenderit për përzgjedhjen e kontraktorit është duke u zhvilluar, kështu që vitin e ardhshëm pritet të fillojë ndërtimi i tri turbinave të reja me erë me kapacitet më të lartë se ato aktuale. Për këtë, Banka KFV ka dhënë 18 milionë euro shtesë dhe kur turbinat e reja me erë të funksionojnë, do të arrihet një prodhim energjie prej 160 gigavat në orë, ose thënë më figurativisht, do të mundësohet sigurimi i nevojat për energji elektrike të 35.000 amvisërive, gjegjësisht të një qyteti të vogël në Maqedoni.

Edhe më i rëndësishëm se ndërtimi i turbinave me erë është studimi i bërë nga ekspertë gjermanë, sipas të cilit në Maqedoni ekzistojnë disa rajone në të cilat mund të prodhohet energji e rinovueshme nga era dhe në përgjithësi ka një potencial të madh për të, për dallim. tek fokusi i mëparshëm dhe varësia vetëm nga hidrocentralet dhe termocentralet, për të cilët këtë vit mungon uji dhe karburantet janë shumë të shtrenjta.

Përfaqësuesi i KFV Bank, Morris Reme, është veçanërisht krenar për këtë projekt në Maqedoni, duke e quajtur atë “të veçantë”. Sipas vlerësimit të tij, ky nuk është vetëm parku i parë me erë në Maqedoni dhe i pari në rajon, por në terren tregon se është e mundur të sigurohet energji elektrike në këtë mënyrë edhe në vendin tonë, duke shpresuar se ky shembull pozitiv do të ndiqet. nga investitorë të tjerë privatë.. Sipas informacioneve nga ESM, instalimi i turbinave të reja me erë nga persona privatë është aktualisht në fazën përfundimtare, por asnjëra prej tyre ende nuk është aktive.

Mullinj me erë me përmasa dhe fuqi mbresëlënëse u hapën dje për gazetarët në Bogdanci. Brenda secilit prej tyre ka një ashensor që të çon në majë, dhe siç thanë ekspertët e ESM-së, për secilën prej tyre, dhe janë 16 të tilla, janë bërë përllogaritje të veçanta për sa i përket forcës së erës në vend. ku vendosen, lartësinë që nevojitet për të arritur fuqinë e kërkuar (të gjitha kanë përmasa të ndryshme) dhe specifika të tjera./InfoShqip.com

Të fundit