18/06/2024
21.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Në vend se në anën e aktakuzës, prokurorët e lartë Bekteshi dhe Hajrullahi kërkojnë anulimin e dënimeve me burg të dy zyrtarëve të BDI-së

Të pranohet ankesa e të akuzuarve, të shfuqizohen dënimet me burg dhe të kthehet në rigjykim lënda për ndikim në rezultatet zgjedhore, janë udhëzimet e dërguara Gjykatës së Apelit në Shkup nga prokurorët e lartë Mustafa Hajrullahi dhe Dilaver Bekteshi për zyrtarët e BDI-së Ejup Aljimi dhe Ismet Guri, mëson Sdk.mk nga burimet e Prokurorisë Publike të Maqedonisë, transmeton Portalb.mk.

Precedent është në atë që në vend që të qëndrojë në anën e aktakuzës, Prokuroria e Lartë kërkon që të pranohen ankesat e të akuzuarve.

Në misionin e shpëtimit të Alimit, ish koordinator i grupit parlamentar të BDI-së dhe bashkëpunëtor i ngushtë i liderit Ali Ahmeti, Prokuroria e Lartë e Shkupit e udhëhequr nga Hajrullahi bëri një precedent të ngjashëm me pasaportat. Në dhjetor të vitit të kaluar, dërgoi mendim në Apelin e Shkupit që t’iu kthehen pasaportat të dyve, të cilat gjykata ua mori që të mos arratisen. Zakonisht, Prokuroria e Lartë qëndron prapa kërkesës së prokurorëve themelorë që të sigurojë praninë e të dyshuarve, të akuzuarve ose të dënuarve dhe u jep mendim identik gjykatave më të larta. Këtu doli në krah të të akuzuarve.

Por, Gjykata e Apelit Shkupit atëherë veproi kundër udhëzimeve të prokurorit të lartë Dilaver Bekteshi dhe vendosi që pasaportat të mos iu kthehen.

Të pyetur për rastin e precedentit të dytë, kur Bekteshi dhe Hajrullahi kërkuan që të shfuqizohen dënimet me burg, nëse Gjykata e Apelit është e detyruar t’u bindej, nga atje thanë se mendimi i tyre nuk është i detyrueshëm për gjykatën.

Rreth këtij rasti kundër dy funksionerëve të BDI-së ka edhe një precedent të tretë. Ankesat e tyre kundër vendimeve me burg, si dhe ankesat e prokurores Fatime Fetai, sipas së cilës dënimet janë të ulëta, janë paraqitur në fund të gushtit, pra në fillim të shtatorit të vitit të kaluar. Në arkivën e Gjykatës së Apelit të Shkupit kanë arritur më 12 nëntor, ndërsa të nesërmen janë dërguar për mendim në Prokurorinë e Lartë Publike – Shkup.

Që nga 13 nëntori i vitit të kaluar, çështjen e mori Prokuroria e Lartë. Në vend që të përgjigjet brenda një muaji, mendimi është dërguar pas 5 muajsh, madje në 10 mars. Hajrullahi nuk iu përgjigj pyetjes nga Sdk.mk, se pse po e mban çështjen për Alimin dhe Gurin dhe kur do ta kthejë atë në Gjykatën e Apelit, me mendim për ankesat e parashtruara.

Më 31 mars të vitit të kaluar, gjyqtarja Marija Kletniçka nga Gjykata Themelore Penale, Alimin dhe Gurin i dënoi me nga tre vjet e gjysmë burg secilin për falsifikim të dokumenteve në zgjedhjet lokale të vitit 2013 në Çair.

Të dy, pas përfundimit të votimit, nga dy dëshmitarë, Jani Toçi dhe Resmie Bislimi, morën listat zgjedhore dhe një nga një i ndryshuan në favor të kandidatëve të BDI-së.

Sipas vendimit të shkallës së parë, Alimi dhe Guri falsifikuan gjithsej 12 lista zgjedhore. Për shembull, në njërin vendvotim ndryshuan 388 vota të BDI-së i shndërruan në 492, në një tjetër nga 122 të fituara në 220, pastaj nga 253 në 423 për BDI, etj. Ndryshimin e votave e bënë matematikisht, me dijeninë e partnerit të koalicionit VMRO-DPMNE, të cilët shkurtuan nga votat e tyre, por edhe nga PDSH-ja, e cila praktikisht i përgjysmoi votat e fituara, duke ia dhënë kandidatit të BDI-së. Të modifikuara, ua kthyen dëshmitarëve, anëtarë të komisionit të cilët zhvilluan votimin në këto vendvotime.

Pas këtyre zgjedhjeve lokale, për vite me radhë, lideri i PDSH-së Menduh Thaçi fliste për falsifikim të rëndë zgjedhor nga ana e BDI-së.

Këto rezultate, me dhënie dhe marrje votash, u dërguan më pas në KSHZ.

Të fundit