29/02/2024
10.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Nën hipotekë 140.571 apartamente, 1.209 banesa të reja në Shkup

Gjithsej 12.8 për qind e apartamenteve në vend janë hipotekuar. Nga gjithsej 1,095,579 hipoteka të regjistruara, hipoteka të reja janë 140.571 apartamente, tregojnë të dhëna nga Regjistri i Çmimeve dhe Qirave nga fillimi i prillit deri në fund të qershorit të këtij viti. Në fund të vitit të kaluar, 132,527 apartamente ishin hipotekuar, dhe në tremujorin e parë të këtij viti ky numër u rrit në 138,425.

Në tremujorin e dytë, krahasuar me tremujorin e parë kur ndodhi pandemia Kovid-19, pati një rënie në shitjet e pasurive të paluajtshme, pra janë regjistruar 562 më pak transaksione, dhe rënia apartamenteve me qira ishte 1,347.

Numri më i madh i apartamenteve të hipotekuara është në Shkup, ku nga gjithsej 321,430, janë hipotekuar 69,668 apartamente ose 21,67 për qind. Kryeqyteti pasohet nga Negotina me 2.413 apartamente ose 18.6 për qind, Gjevgjelia me 16.5, Kavadarci me 14 për qind, Manastiri me 13 për qind dhe Shtipi dhe Koçani me 12 për qind secili qytet, Strumica me 11.9 për qind … Kratova, nga ana tjetër, është komuna me numrin më të vogël të apartamenteve të hipotekuar, vetëm 1.34 për qind, si dhe Makedonski Brod dhe Kriva Palanka, me 1.71 dhe 2.4 për qind secili qytet me vete.

Krahasuar me tremujorin e parë, në tremujorin e dytë në kryeqytet ka 1.259 më shumë hipoteka të regjistruara, përkatësisht numri i tyre u rrit nga 68.409 në 69.668.

Të dhënat nga Regjistri i Çmimeve dhe Qirave tregojnë se në tremujorin e dytë të këtij viti, shitjet e pasurive të patundshme janë ulur me 562 transaksione në krahasim me të njëjtin tremujor të vitit të kaluar. Numri më i madh i shitjeve u përkasin apartamenteve, pra 42 për qind. Krahasuar me tremujorin e parë, në tremujorin e dytë të këtij viti ka një rritje të shitjeve të apartamenteve me nëntë për qind. Numri i transaksioneve me tokë bujqësore u ul me të njëjtën përqindje, nga 36 për qind në tremujorin e parë në 27 për qind në të dytin. Toka për ndërtim në këtë tremujor merr pjesë në tregun e pasurive të patundshme me 14 për qind, shtëpi me nëntë për qind, lokale afariste me katër për qind, pasuri të tjera të paluajtshme me 3 për qind dhe industri me një për qind të tregut të pasurive të patundshme.

Aktiviteti më i lartë në treg u regjistrua në qershor, kur kishte 1,381 shitje dhe aktiviteti më i ulët në maj, pra 873 shitje. 943 shitje të pasurive të patundshme janë regjistruar në prill.

Analiza nga Regjistri gjithashtu tregon se numri më i madh i banesave të shitura është në Komunën e Aerodromit, respektivisht në këtë periudhë janë shitur 343 apartamente, ndërsa numri më i madh i shtëpive të shitura, 31, është në territorin e Komunës së Manastirit.

Në Komunën e Qendrës, nga ana tjetër, janë regjistruar më shumë shitje të lokaleve afariste, 18, dhe numri më i madh e pasurive të patundshme të llojit të tokës bujqësore janë shitur në komunat e Kumanovës, Manastirit dhe Çeshinovos dhe Obleshevës me 30 shitje secila, ndërsa toka ndërtimore më e shitur është regjistruar në komunën e Sarajit me 76 shitje. Në këtë tremujor, shitjet e 13 objekteve industriale u regjistruan në një numër komunash.

Në Regjistrin e Çmimeve dhe Qirave në tremujorin e dytë, janë regjistruar 876 qira, për 1,347 transaksione më pak krahasuar me tremujorin e parë kur janë regjistruar gjithsej 2,223. Kishte 642 në janar, 811 në shkurt, 770 në mars, ndërsa 196 u regjistruan në prill, 262 në maj dhe 418 në qershor.

Në tremujorin e dytë nga qiratë përqindja është më e madhe, 41, kjo përqindje bie në ambientet e biznesit, e pasuar nga apartamentet me 28 për qind, toka bujqësore me 13 për qind, shtëpitë me 12 për qind dhe toka e ndërtimit dhe industria me tre për qind.

Në Regjistrin e Pasurive të Paluajtshme, nga ana tjetër, përmes të cilit prona e konfiskuar ofrohet për shitje, aktualisht janë në shtije, 91 apartamente, 165 lokale afariste, 47 garazhe, 75 lokale ndihmëse, si dhe 134 parcela (tokë ndërtimi e pazhvilluar, oborre, tokë nën ndërtesa, pyje, vreshta, livadhe, kullota, pemishte). Këto janë prona të qytetarëve që janë konfiskuar nga bankat për shkak të pagesës së parakohshme të borxheve ose janë konfiskuar me një vendim në çështjet gjyqësore të vendosura nga shteti.

Lidija Velkovska

Të fundit