12/04/2024
15 C
Tetovo

Të tjera lajme

Nikoloski: Siç vuan populli ukrainas nga agresioni rus, po ashtu populli maqedonas vuan nga ai bullgar!

Nënkryetari i VMRO-DPMNE-së, Aleksandar Nikoloski, i cili po merr pjesë në seancën e jashtëzakonshme të Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës në Strasburg, i bëri thirrje BE-së që sa më shpejt të caktojë datën e negociatave të Maqedonisë me BE-në.

Sepse është vetëm një rrugë drejt demokracisë dhe respektimit të të drejtave themelore të njeriut. Tema kryesore është lufta në Ukrainë dhe të gjitha aksidentet që po ndodhin në Ukrainë. Janë humbur jetë të shumta njerëzore, janë shkatërruar shumë mallra dhe tashmë ka dhjetëra e qindra mijëra refugjatë. Ky konflikt ushtarak, ky agresion ushtarak, kjo luftë duhet të ndalet, tha Nikoloski.

Tema e mbledhjes së jashtëzakonshme të Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës është lufta në Ukrainë. Gjithashtu po merret parasysh përjashtimi i Federatës Ruse nga aktivitetet e saj në Këshillin e Evropës për shkak të aktiviteteve të saj armiqësore.

Ajo që posaçërisht theksoj është se populli ukrainas dhe ai maqedonas kanë shumë ngjashmëri. Ashtu siç kontestohet identiteti kombëtar ukrainas, po ashtu edhe identiteti kombëtar maqedonas kontestohet nga Bullgaria. Ashtu siç kontestohet gjuha ukrainase, po ashtu edhe gjuha maqedonase kontestohet nga Bullgaria. “Ashtu siç vuan populli ukrainas, po ashtu vuan populli maqedonas,” tha Nikoloski.

Ajo që është e rëndësishme, shtoi ai, është që BE-ja të caktojë një datë për fillimin e negociatave me identitet kombëtar maqedonas dhe gjuhë të mbrojtur maqedonase.

Të fundit