27/05/2024
13.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Një vit nga vendimi për ndalimin e qeseve të plastikës, mjedisi aspak nuk është më i pastër !?

Sot bëhet një vit që nga hyrja në fuqi e ndalimit të qeseve të plastikës. Ashtu si me ndalimin e parë në vitin 2013, edhe pas ndalimit të vitit 2021, përdorimi i qeseve plastike vazhdoi. Sikur ligji nuk ekziston dhe problemi i ndotjes plastike nuk ekziston. Sipas Entit për Statistikë, në vitin 2021 prodhoheshin një sasi e madhe prej 5800 tonë qese plastike dhe thasë, pra 16 tonë të pabesueshëm çdo ditë. Prodhimi dhe konsumi i tillë i tepruar i qeseve plastike ka vazhduar me ritme të pandërprera këtë vit, reagojnë nga Nisma lirim nga plastika një përdoruese, informon Zhurnal.

Më poshtë po ju paraqesim njoftimin e tyre:

“I vetmi hap pozitiv që është bërë është në lidhje me të ashtuquajturat qese plastike të biodegradueshme që shiten në arkë. Megjithëse përdorimi i këtyre çantave ka vazhduar, ulja është e dukshme. Kjo, përveç çmimit të ngarkuar për to, edhe në dijeninë e qytetarëve se ka alternativë për përdorimin e qeseve plastike, konkretisht qeseve prej pëlhure.

Por ky përmirësim nuk reflektohet në përdorimin e qeseve të tjera plastike. Pas një respektimi të shkurtër me ligjin me lëshimin e qeseve prej letre për fruta dhe perime, shpejt pasoi rikthimi i qeseve plastike të ndaluara, të shoqëruara shpesh me përpjekjen tragjikomike për të anashkaluar ligjin duke i prerë dorezat. Në këtë mënyrë edhe u rrit sasia totale e qeseve plastike, pasi qeset e tilla janë jopraktike, grisen më lehtë, ndaj shumë qytetarë thjesht i hedhin duke krijuar mbeturina shtesë plastike.

Arsyeja kryesore për shkeljen e ligjit është mosnjohja e një alternative të qëndrueshme ndaj qeseve plastike kur blini fruta dhe perime. Dhe një alternativë e tillë ekziston. Nuk është e nevojshme të blini fruta dhe perime në qese plastike ose letre. Rrjetat e frutave dhe perimeve mund të përdoren në mënyrë të përsëritur për këtë qëllim. Megjithatë, pothuajse nuk ka rrjete të tilla në tregun maqedonas. Në radhë të parë fajin për këtë situatë e ngarkojmë Ministrinë e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, e cila është e obliguar që me paratë e marra nga shitja e qeseve plastike, të ndërmarrë masa, siç është informimi i qytetarëve për alternativën me rrjetat e pemëve dhe perimeve, edhe për nxitjen e prodhimeve të këtyre rrjetave.

Problemi i ndotjes me plastikë është një problem serioz. Jo e gjithë plastika riciklohet. Në nivel global, vetëm 9% e plastikës riciklohet dhe 12% të tjera digjen. Pjesa e mbetur prej 79% grumbullohet në mbeturina ose përfundon në ujëra. Në vendin tonë përqindjet janë shumë herë më shkatërruese. Prandaj, apelojmë tek qytetarët që të reduktojnë përdorimin e plastikës njëpërdorimshe, duke përfshirë qeset plastike, dhe kërkojmë nga Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor që të angazhohet në zbatimin e ligjit për ndalimin e qeseve plastike dhe të tregojë më shumë aktivitet në luftën kundër llojeve të tjera të plastikës së disponueshme”, thuhet në apel.//Zhurnal.mk

Të fundit