25/07/2024
15.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

NUK KA TERAPI PËR DISA SËMUNDJE AKUTE DHE KRONIKE

Duke qenë se autoritetet shëndetësore nuk ofrojnë terapi në kohë për të sëmurët kronikë, atëherë pacientët ia dalin siç dinë dhe dinë. Mjekët e familjes alarmojnë, nëse nuk rishikohet lista pozitive, gjendja e shumë pacientëve do të jetë e rëndë…

“Kjo është angina purulente, por ne nuk kemi Ospen. Ne ia dalim”.

Por jo vetëm ky medikament, ka edhe shumë të tjera në farmaci, pa sprej, pa pika.

Pacientët luftojnë edhe sepse autoritetet shëndetësore nuk arrijnë në kohë t’u ofrojnë terapi për sëmundjet kronike, ndaj përparojnë dhe dëmtojnë organe të tjera. Pacientët me diabet janë pa terapi me insulinë, për shembull, dy deri në tre muaj në vit. Vitin e kaluar, ajo nuk kishte shirita dhe glukometra për nëntë muaj. Për shkak të kësaj, Katerina Peševska nga Sveti Nikola tani ka dëmtime në veshka. Ai duhet të marrë ilaçe që kushtojnë 9000 denarë në muaj.

“Nëse nuk e përdorim, sëmundja jonë do të përparojë dhe do të përfundojmë në dializë”, thotë Peševska.

Ata kërkuan opsionin e blerjes jashtë vendit, për shembull në Gjermani, ku terapia për tre muaj kushton vetëm 10 euro, por vetëm të siguruarit e tyre mund ta marrin, e cila kushton 40 euro në vit, ndërsa pacientët në Maqedoni paguajnë vetëm për një vit. 1000 euro. Mjekët e familjes janë të alarmuar nëse nuk rishikohet lista pozitive e kushteve për shumë pacientë, do të jetë serioze. Nuk kanë mundësi ta blejnë vetë terapinë dhe nuk mund t’i zëvendësojnë, një e treta e barnave që mbulon Fondi në listën e barnave nuk janë më me recetë.

Të fundit