24/04/2024
15.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Oqeanet ngrohen sikur të ishin hedhur 3.6 miliardë bomba mbi to

Temperaturat e oqeanit arritën nivele rekord në vitin 2019, me ritmin me të cilin ata ngrohen, duke sugjeruar që planeti në të cilin jetojmë është duke u përshpejtuar, sipas një studimi të ri të botuar në Avancimet e Kinës në Shkencat Atmosferike.

Temperatura e oqeanit të vitit të kaluar ishte mesatarisht 0.075 gradë Celsius mbi mesataren e matur midis 1981 dhe 2010, tregoi analiza. Ndërsa kjo mund të duket si një rritje jashtëzakonisht e vogël, në të vërtetë është një sasi e madhe e nxehtësisë e përhapur në oqeanet e botës.

“Sasia e nxehtësisë që përhapëm në oqeanet është e barabartë me nxehtësinë që do të gjenerohej nga 3.6 miliardë bomba atomike të hedhura në Hiroshima”, tha Cheng Lijing, autori kryesor dhe profesori i asociuar në Institutin e Fizikës Atmosferike në Akademinë Kineze të Shkencave.

Ai shtoi se në shpjegimin e ngrohjes së tillë, nuk kishte alternativë tjetër të arsyeshëm se emetimet e shkarkimeve njerëzore.

Cheng dhe kolegët krahasuan të dhënat e mbledhura nga 1987 deri në 2019 me të dhënat nga 1955 deri në vitin 1986. Ata zbuluan se në gjashtë dekadat e fundit, ngrohja ishte rreth 450 për qind më e lartë se në periudhën e mëparshme, duke treguar një rritje të madhe në shkallën e ndryshimit të klimës globale. ndryshon.

Me fjalë të tjera, periudha e ngrohjes nga 1987 deri në vitin 2019 ishte katër herë e gjysmë më e shpejtë se ajo nga 1955 deri në 1986.

“Çështja kryesore është të kuptojmë se sa shpejt ndryshojnë gjërat,” tha John Abraham, një bashkautor studimi dhe profesor në Universitetin St. Thomas në Minesota.

“Dhe ky është një lajm i tmerrshëm … dhe vetëm maja e ajsbergut në krahasim me atë që do të vijë,” tha ai.

Ngrohja e oqeanit mund të shkaktojë valë nxehtësie, të cilat mund të çojnë në humbje të mëdha në jetën detare dhe të shkaktojnë uragane më të shpeshta dhe shkatërruese, si dhe moti më ekstrem.

Studiuesit thonë se njerëzit akoma mund të punojnë për ndryshime kur bëhet fjalë për ndikimin e tyre në klimë, por paralajmërojnë se oqeanet do t’ju duhet shumë më tepër kohë për të rehabilituar dhe reaguar sesa do të kërkojë mjedisi atmosferik dhe tokësor.

Oqeanet e ngrohta ndikojnë në shkrirjen e akullit, duke bërë që niveli i detit të rritet. Rritja më e madhe e nivelit të detit që nga viti 1900 është matur gjatë dekadës së fundit. Shkencëtarët presin që niveli i detit të rritet me rreth një metër deri në fund të shekullit, të mjaftueshme për t’u zhvendosur rreth 150 milionë njerëz në të gjithë botën.

Të fundit