21/04/2024
4.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

PARASHIKIMET/ Po kur të vijë vaksina ç’do ndodhë me COVID-19? Shpjegimet optimiste të një doktori turk

Shefi i Departamentit të Sëmundjeve Infektive, Universiteti Dicle (DU) Prof. Dr. Mustafa Kemal Celen, duke deklaruar se vaksinat kundër koronavirusit po testohen në botë, tha se ky virus, me terapi adekuate dhe vaksina, do të jetë si sëmundjet e tjera virale.

“Nëntë vaksina po testohen në të gjithë botën. Dy nga këto vaksina po studiohen në vendin tonë. Pas 6-9 muajsh, kur zbulohen vaksinat dhe terapia adekuate, COVID-19 do të jetë si sëmundje të tjera virale. Vaksina do të jetë në axhendën tonë në fund të vitit ose në gjysmën e parë të vitit 2021. Kështu që pandemia do të humbasë ndikimin dhe hegjemoninë në tokë,” tha Prof. Dr. Celen.

Anëtari i Komitetit Pandemik nës Dijarbakir tha se njerëzit duhet të vazhdojnë jetën e tyre shoqërore, duke përdorur maska ​​për fytyrën, duke iu përmbajtur distancës fizike dhe duke u kujdesur për të larë duart.

Celen kujtoi se që nga fillimi i pandemisë, ka pasur një ulje dhe rritje të numrit të të infektuarve dhe vdekjeve, dhe tha se kjo është kursi natyror i epidemisë.

“Ekzistojnë dy parametra që janë të rëndësishëm për ne për menaxhimin e procesit pandemik,vku e para është që vaksina të arrijë sa më shpejt”, tha Prof. Dr. Celen.

Ai theksoi se që nga fillimi i pandemisë, dy ilaçe janë përdorur në trajtim. Celen tha se studimi për ilaçin e ri po vazhdon.

“Me siguri do të kemi ilaçe më efektive deri në fund të vitit. Shpresojmë që pandemia gradualisht të humbasë efektin e saj në 6-9 muajt e ardhshëm. Do të vazhdojmë me masat tona aktuale”, tha doktori turk.

Ai kujtoi se procesi i normalizimit filloi në Turqi në 1 qershor.

“Dasmat, angazhimet dhe mbledhjet masive të familjes janë rrethana të paevitueshme të jetës shoqërore. Ju mund të shkoni në dasmë, por dhe t’i kushtoni vëmendje distancës fizike dhe të vendosni një maskë. Për sa kohë që merrni masa paraprake, mund të shkoni në dasma ose në qendra tregtare”, shpjegoi ai E tërë, duke rekomanduar kujdes gjatë procesit të normalizimit. /tesheshi.com/

Të fundit