22/02/2024
11.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Pas deklaratave për presione politike, kryetares së Supremes Besa Ademi i është ngritur iniciativë për shkarkim në Këshillin Gjyqësor

Një anëtare e Këshillit Gjyqësor ka dorëzuar iniciativë për shkarkimin e kryetares së Gjykatës Supreme, Besa Ademi, pasi në një intervistë ka kërkuar përgjegjësi nga gjyqtarët, ka raportuar presione nga zyrtarët dhe rrezik e kërcënime për shkarkim të gjyqtarëve suprem, shkruan Sdk.mk, transmeton Portalb.mk.

Kjo pason vetëm një javë pasi Këshilli Gjyqësor në vend që ta shkarkojë për paligjshmëritë e konstatuara gjyqtarin e Apelit Enver Bexheti, i cili për 9 muaj pa arsye mbajti lëndën e Sasho Mijalkovit për përgjime masive, e gjobiti vetëm me 20 për qind të pagës, e cila tani është 78 për qind më e lartë.

Jozyrtarisht, iniciativën e ka dorëzuar deputeti Milazim Mustafa, i cili nuk është gjyqtar, por është zgjedhur në Kuvend nga shumica aktuale e LSDM-së dhe BDI-së.

Sdk.mk pyeti Këshillin Gjyqësor nëse është nisur procedurë për shkarkimin e një gjyqtari suprem, kështu që edhe pse nuk përmendëm emër, ata nuk e konfirmuan, por as nuk e mohuan. E gjithë Gjykata e Lartë flet se kryetares i ngritur nisur procedurë, ndërsa Këshilli, edhe pse është çështje me interes të lartë publik, nuk pranon të përgjigjet.

“Nuk mund të konfirmojmë asnjë iniciativë për procedurë disiplinore, sepse e dini se procedura është e fshehtë”, kanë thënë nga Këshilli Gjyqësor.

Nuk është e qartë se cilat janë arsyet që Këshilli Gjyqësor ka shënjestruar kryetaren e Gjykatës Supreme, i cili ishte një nga të paktët e vlerësuar në Raportin e sapo publikuar të Komisionit Evropian për përparimin e Maqedonisë drejt BE-së. Gjithçka nisi pas intervistës së saj të publikuar më 3 nëntor, kur Këshilli Gjyqësor e thirri menjëherë për ta pyetur për atë që tha.

Si kryetare e Gjykatës Supreme, gjykatës më të lartë në vend, është e drejta dhe detyrimi i saj që t’u vërë në dukje qytetarëve presionet, kërcënimet dhe devijimet në drejtësinë, e cila ka vlerësim dhe besim nën 2 për qind.

Ajo në intervistën për Sdk,mk ka shtruar pyetjen se “Si duken ato presione? Me shantazh për shkarkim?”, la të kuptohej se Këshilli Gjyqësor është gati ta shkarkojë.

“Politika ka gjithmonë potencial për të përdorur ndikimin në mënyra të ndryshme. Realisht, ekziston gjithmonë kërcënimi se gjyqtarët e Gjykatës së Lartë mund të shkarkohen dhe në këtë drejtim të përdoren edhe lajmet e rreme. Dhe prandaj Këshilli Gjyqësor duhet të jetë mbrojtës i gjyqësorit”, ishte decide Ademi.

Të fundit