19/05/2024
19.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Pendarovski kërkon që Angel Xhambaskit t’i ndalohet hyrja në Maqedoni

Presidenti Stevo Pendarovski në seancën e Këshillit të Sigurimit u propozoi institucioneve, gjegjësisht Qeverisë dhe Ministrisë së Punëve të Jashtme, që deputetin bullgar Angel Xhambaski ta shpallin persona non-grata, që do të nënkuptonte ndalimin e hyrjes. Maqedonia. Përveç tij, kreu i shtetit propozon ndalim edhe për qytetarët e tjerë bullgarë, për shkak të poshtërimit dhe mohimit të popullit maqedonas.

“Ne mund t’i përgjigjemi fushatave të tilla antishtetërore të bëra nga parti politike dhe individë në dy mënyra. E para është me retorikë diplomatike kulturore si më parë dhe ai cikël provokimesh që shkakton dhunë sigurisht që nuk do të përfundojë. Së dyti, me masat që merr çdo shtet serioz dhe i organizuar në raste të tilla. Propozimi im për Qeverinë është në përputhje me dispozitat e Ligjit për të Huajt për ndalimin e hyrjes në vend për të ndaluar hyrjen e një deputeti nga Bullgaria në Parlamentin Evropian dhe disa personave të tjerë që janë shtetas të Bullgarisë për shkak të veprimeve të tyre. kanë marrë më parë dhe vazhdojnë të marrin kundër vendit tonë. Kushtet ligjore për një masë të tillë kanë ekzistuar më parë dhe ekzistojnë akoma, përkatësisht kërcënim për sigurinë kombëtare, kërcënim për rendin publik dhe kërcënim për marrëdhëniet ndërkombëtare të RSM-së. Kjo do të thotë se nëse personat janë nga jashtë shtetit nuk do të lejohen të hyjnë dhe do të shpallen persona non grata”, tha Pendarovski.

Disa nga personat për të cilët Pendarovski kërkoi ndalimin e hyrjes në Maqedoni tashmë kishin marrë masa dhe ishin dëbuar.

“Arsyeja e mbledhjes së Këshillit të Sigurimit nuk ishte vetëm ngjarja fatkeqe në Ohër, sepse është vetëm një pjesë e vogël në mozaik. Sipas analizave dhe njohurive që disponojmë, bëhet fjalë për aktivitete të organizuara nga strukturat në Bullgari, të cilat janë aktivizuar pas miratimit të kornizës së negociatave në korrik të vitit të kaluar. Këto struktura janë mobilizuar, logjistikisht dhe financiarisht, për të mbështetur ardhjen e organizuar të më shumë njerëzve më 4 shkurt, kur festojmë ditëlindjen e Goce Dellçevit. Sipas të gjitha vlerësimeve, do të jetë një ngjarje me rrezik të lartë të sigurisë dhe organet kompetente nuk duhet të jenë vëzhgues të heshtur të asaj që po ndodh”, shtoi Pendarovski.

Të fundit