25/07/2024
18.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Pendarovski: Në marrëveshje askund nuk thuhet se duhet të debatojmë për prejardhjen etnike dhe gjuhën

Presidenti Stevo Pendarovski vlerëson se kërkesat bullgare janë në kundërshtim me vlerat evropiane dhe se nuk janë pjesë e Marrëveshjes për fqinjësi të mirë, të nënshkruar në vitin 2017.

Në një intervistëpër televizionin austriak ORF, Pendarovski thotë strukturat e njëjta politike që ka nënshkruar këtë Marrëveshje në Sofje, tani po dalin jashtë parametrave të Marrëveshjes.

“Askund në Marrëveshjen e vitit 2017 nuk ka asnjë shkronjë të vetme, jo më ndonjë aline, paragraf ose preambulë, ndonjë pjesë që thotë se ne në bisedimet bilaterale duhet të debatojmë për origjinën tonë etnike, për prejardhjen e Maqedonasve. Nuk ka asnjë shkronjë të vetme, pjesë, aline, që dikush të thotë se duhet të negociojmë me palën Bullgare, për atë nëse gjuha që flas unë tani është maqedonase apo jo”, deklaroi Pendarovski.

Sipas tij, nuk mundet që një shtet që është pjesë e Bashkimit Evropian të vendosë kushte dhe të tregojë se si duhet të lexojmë historinë dhe të përmbushim diçka që nuk është aspak pjesë e Marrëveshjes.

Të fundit