15/06/2024
17.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Për dy javë nga Gjykata Kushtetuese largohen Elena Gosheva, Sali Murati dhe Nikolla Ivanovski, Kuvendi nuk ka paralajmërime për seancë për zgjedhje të gjykatësve të ri

Gjykata Kushtetuese më 1 qershor do të mbesë pa një të treten e gjykatësve. Ish kryetarëve Elena Gosheva dhe Nikolla Ivanovski u skadon mandati dhjetëvjeçar. Në datën e njëjtën datë i skadon mandati si gjykatës kushtetues i si kryetar i Gjykatës Kushtetuese edhe Sali Muratit, transmeton Portalb.mk.

Të gjithë këto vende që do të mbesin boshë, ishin propozim i Kuvendit. Tani përsëri, Kuvendi do të duhet të votojë tre gjykatës të ri kushtetues. Ka hapësirë vetëm edhe dy javë, ndërsa Komisioni për Zgjedhje dhe Emërime, sipas anëtarëve prej të cilëve u informua SDK, nuk ka informata nga caktimi i seancës për këtë pikë.

Nëse Kuvendi e lë Gjykatës Kushtetuese me vetëm 6 gjykatës, nuk do të mund të punojë. Kuvendi i zgjedh gjykatësit e Gjykatës Kushtetuese me shumicë të votave prej numrit të përgjithshëm të deputetëve. Mandati i gjykatësve zgjat tre vjet pa të drejtën e rizgjedhjes.

Në vendin e kryetarit Murati, duhet të zgjedhet sërish gjykatës nga radhët e bashkësive. Ai është gjykatësi i parë turk nga Maqedonia i cili u zgjodh për gjykatës në Gjykatën Kushtetuese. Ndërkaq në dhjetor, i skadon afati 9 vjeçar edhe gjykatësit kushtetuese Jovan Josifovski

Të fundit