03/03/2024
11.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

Përkujtim me rastin e 34 vjetorit të demonstratave anti-regjimit shtypës Jugosllav ( 1 Shkurt 1990 ) në Tetovë

Më 1 Shkurt të vitit 1990 shpërtheu demonstrata masive në Tetovë ku pjesëmarja ishte mbi 5000 demostrues.Shkaku ishte,grumbullimi i revoltës,padrejtësia,shtypja nacionale që u bëhej Shqiptarëve në ish Jugosllavi nga regjimi Titist.Në orët e paraditës demonstruesit u grrumbulluan nga të gjitha anët e qytetit në shesh të Tetovës.Filluan brohoritjet,brohoritëshin parullat,ndal dhunës ndaj Shqiptarëve.Duam liri,duam barazi dhe Kosova Republik etj.Demosratat ishin të organizuara nga Këshilli i LPK-s që vepronte në Grykën e Sharrit edhe nga disa lëvizje të tjera kombëtare..Organizatorët mundoheshin që demonstrata të jetë sa më e qetë dhe të mos eskaloj situata.Mirëpo me arritjen e policisë të cilët kishin qenë të pozicionum në çdo skaj të Tetovës të ardhur edhe nga Serbia me intervenimin e policisë në formën më barbare ndaj demostuesve,ku u ushtua dhunë e paparë ku dhe nuk u kursyen as kalimtarët e rastit.Nder kohë filluan arestimet ku u arestuan mbi 200 persona dhe arestimet u zhvilluan gjatë gjith javës në vijim.Të arestuarit dhe të dënuarit me nga 60 ditë burg me procedur të përshpejtuar ishin:

1.Izet Jusuf-Shipkovic
2.Abdulmutalib Ziberi-Shipkovic
3.Mumin Mehmedi-Vicë
4.Isak Abduramani-Vicë
5.Ismail Ismaili-Sllatinë
6.Hazbi Shasivari-Sllatinë
7.Nagip Mehmedi-Sllatinë
8.Daut Iseni-Dobrosht
9.Dalip Ganiu-Çellopek
10.Selatin Dehari-Gajre
11.Abdulqerim Ademi-Shemshovë
12.Raim Selimi-Tearcë
13.Nijazi Halili-Poroj
14.Gani Nebiu-Debërc
15.Bedri Ceka-Tetovë
16.Xhemali Rexhepi-Sellcë
17.Ali Ramadani-Llërcë
18.Ismail Selimi-Odër
19.Isak Bajrami-Sellcë
20.Isak Elmazi-Tetovë
21.Besir Sulejmani-Debresh-Gostivar
22.Neshat Vejseli-Strellcë-Kërçovë
Ata çka jetojnë ju urojmë forcë ndërsa ata që nuk janë në mesin tonë Lavdi i’u qoftë.       TV KOHA

 

Të fundit