24/05/2024
19.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Protestojnë mësuesit ; Bashkimi i lëndëve mësimore është sikur kirurgët të shuajnë zjarrin kurse zjarrfikësit të punojnë në konfeksion -pa punë mund të mbesin 200 mësimdhënës!

Sindikata e pavarur për arsim dhe  shkencë  (SPASH kanë mbajtur sot protestë në Shkup, siç kanë theksuar, në interes të të drejtave të punëtorëve të arsimit dhe kanë kërkuar që të mos kombinohen lëndët mësimore dhe të respektohen marrëveshjet kolektive. Protesta nisi në mesditë nga Parku i Gruas dhe të pranishmit shkuan në këmbë drejt godinës së Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës, ku mbajtën fjalime.

Njerëzit e parë të sindikatave thanë se shprehin pakënaqësinë e tyre si pasojë e mungesës së dialogut social, nëpërkëmbjes së të drejtave të punëtorëve, nëpërkëmbjes së dinjitetit të edukatorëve, mospërfilljes së ligjeve dhe marrëveshjeve kolektive. Ata njoftuan se nëse nuk do të ketë dëgjim dhe nëse nuk ndodhin ndryshime rrënjësore së shpejti nga ana e MASH-it, do të bëjnë thirrje për hapa më radikalë, që nënkupton organizimin e një “greve të thjeshtë apo të bardhë” në varësi të mbështetjes sindikaliste.

Anëtarët e sindikatës shprehen të pakënaqur me njoftimet për bashkim të disa lëndëve mësimore Gjeografi, Histori, Kimi, Fizikë, Biologji, Edukatë Qytetare, Etikë, Informatikë dhe Edukim Teknik. Sipas kryetarit të Sindikatës së Pavarur për Arsim, Tomislav Gievski, një dukuri e tillë mund të shkaktojë humbjen e një pjese të vendeve të punës, dhe në të njëjtën kohë cenon integritetin profesional të punëtorëve.

– Gjeografi u aftësua për të mësuar gjeografinë, historiani u aftësua për të mësuar historinë… Me ndryshime të tilla, pedagogët bëhen universalë, secili prej tyre duhet të jetë i përshtatshëm për çdo lëndë për të dhënë mësim. Është si të dërgosh kirurgë për të shuar zjarrin kurse zjarëfiksit  për të punuar në një fabrikë veshjesh. Po nëpërkëmbet profesionalizmi, tha Gievski.

Ata janë të pakënaqur edhe me mosrespektimin e kontratave kolektive në sektorin e arsimit.

Gievski thekson se kontratat kolektive me vite nuk respektohen në arsim.

– Momentalisht, paga më e ulët për shkallën më të ulët  është neto 12.000 denarë, dhe kemi qenë dëshmitarë se paga minimale në vend është neto 20.175 denarë. Kur bëhet fjalë për pedagogët, vazhdimisht thuhet se nuk ka para, se shteti është në krizë, por e pamë se si ata shpejt gjetën një mënyrë për t’i rritur 78 për qind pagat e zyrtarëve të tyre shtetërorë. Për zyrtarët publikë ligji është ligj dhe duhet respektuar, edukatoret janë gjithmonë anash, nuk respektohen kontratat kolektive për shtesat, rroga është vonuar vazhdimisht në 20 vitet e fundit, asnjëherë nuk është paguar në afatin e paraparë me ligj, tha Gievski.

Sipas tij, Sindikata e Pavarur për Arsimin nuk ka pasur takim me ministrin aktual të Arsimit Jeton Shaqiri, edhe pse kanë pasur rreth dhjetë kërkesa. – Asnjëherë nuk kemi marrë përgjigje, asnjë dëshirë nga ana e ministrit për të biseduar me ne, prandaj ai duhet të na dëgjojë nga këtu, tha Gievski.

Arsyeja e shkrirjes së lëndëve, sipas tij, është vetëm për të mos zgjidhur problemet e pedagogëve.

– Me kombinimin e lëndëve brenda pesë viteve me zbatim të plotë, mesatarisht humbet një vend pune në dy shkolla. Unë marr shkolla që kanë një mesatare prej katër notash për klasë. Mungojnë 24 orë nga lëndët natyrore dhe sociale, së bashku me heqjen e lëndës së inovacionit. Kjo është vendimtare, thotë Gievski.

Kryetari i Konfederatës së organizatave sindikale të Maqedonisë, Marjan Risteski, megjithatë, theksoi se ngritja e nivelit të punëtorëve arsimorë është tregues se, siç tha ai, diçka nuk është në rregull në shtetin tonë.

– Qeveria po ikën me vetëdije, duhet të na kishte dhënë një metodologji se sa do të jetë përqindja e pagave dhe si do të llogariten. Nuk e di pse duan të blejnë kohë, por durimi i qytetarëve është duke u mbaruar, tha Risteski.

Sipas tij, nëse në Kuvend kalojnë ndryshimet legjislative që kanë të bëjnë me korridoret, do të shihet zemërimi i punëtorëve. – Së shpejti do të mbahet protestë masive, paralajmëroi Risteski. transmeton Tv Koha

Të fundit