12/07/2024
33.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Qeveria do të paguajë borxhet e institucioneve publike ndaj EVN-së, asnjë nuk do të mbetet pa rrymë

Mëngjesin e sotëm EVN ndërpreu rrymën në “Hekurudha-transport” për shkak të borxhit prej 6.5 milionë eurosh, por pas disa orësh llambat në këtë kompani shtetërore u ndezën sërish. Ndonëse në listën e borxhlinjve më të mëdhenj është edhe Qendra Klinike në Shkup, kryeministri Dimitar Kovaçevski bëri të ditur se as institucioni më i madh shëndetësor nuk do të mbetet në errësirë transmeton Portalb.mk.

“Nuk do të ndalet rryma në Qendrën Klinike”, tha Kovaçevski në konferencën e sotme për media në Qeveri, i cili tha se në ndërkohë është ndezur sërish rryma në Hekurudha – Transport. Ai paralajmëroi zgjidhjen e problemit me institucionet shtetërore që kanë vite që grumbullojnë borxhe për energjinë e konsumuar.

Afati ka kaluar

EVN-ja u ka dhënë afat deri më 15 dhjetor mospaguesve të mëdhenj për t’i shlyer borxhet, në të kundërtën ka njoftuar se do t’u ndërpritet rryma. Kështu, mëngjesin e sotëm herët janë fikur pikat matëse të MZ Transport. Të gjitha pjesët që furnizohen nga Elektrodistribuća kanë mbetur pa furnizim.

Kovaçevski thotë se disa nga institucionet, veçanërisht në shëndetësi, realisht kanë pasur problem me pagesën e rrymës, e cila është rritur disa herë.

“Qeveria ka dhënë fonde dhe sapo Kuvendi të rishpërndajë fondet në Buxhet do të paguhen faturat e debitorëve”, thotë kryeministri. Ai shpreson në përshtatshmërinë e deputetëve në miratimin e burimeve financiare.

Borxhi do të paguhet – nuk nevojiten garanci të tjera

Kurse zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike, Fatmir Bytyqi, beson se borxhi ndaj EVN-së për faturat e papaguara të energjisë elektrike të institucioneve shtetërore do të shlyhet sapo të kalojë transferimi i mjeteve në Kuvend.

“Tashmë në këtë moment ka rrymë në ‘Hekurudha – Transport’. Kryeministri, zëvendëskryeministri dhe ministri i Financave thanë se borxhet ndaj EVN-së do të paguhen dhe kjo mjafton që çdo operator ekonomik të kuptojë se është Qeveria dhe shteti dhe se nuk duhen garanci të tjera”, ka thënë Bytyqi, duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarëve se pse deri më tani Qeveria nuk i ka dërguar garanci EVN-së se do ta shlyejë borxhin.

Sipas tij, nuk është e vërtetë që institucionet shtetërore me vite nuk kanë paguar energjinë elektrike, por, siç ka theksuar ai, kanë pasur vetëm vështirësi në pagesë për shkak të ndryshimit dhe krizës energjetike.

Kujtojmë se EVN mëngjesin e sotëm ndërpreu rrymën në “Hekurudha – Transport” për shkak të borxhit të papaguar prej 6.5 milionë eurosh. Siç njoftoi më herët EVN, do të shkyçen të gjitha institucionet shtetërore që nuk kanë paguar energjinë elektrike me vite dhe në rend për ndërprerjen e rrymës ishte Qendra Klinike.

“Sot herët në mëngjes pikat matëse të ‘Hekurudha – transport’ janë ndërprerë. Të gjitha pjesët që furnizohen nga Elektrodistribucia kanë mbetur pa furnizim”, ka konfirmuar EVN.

Nga “Hekurudha – Transport” për konfirmuan se nuk ka rrymë në depon në Lisiçe të Shkupit dhe në objektet në Veles.

Nga atje bënëtë ditur se ndërprerja e rrymës do të sjellë edhe ndërprerje të qarkullimit, gjë që do të ndodhë pasi të harxhohet nafta në trena. Pa objektet ku është ndërprerë rryma, sqarojnë ata, ndërmarrja nuk mund të funksionojë, sepse këtu trenat furnizohen me naftë, kurse pompa punon me energji elektrike.

Borxhi i kësaj klinike për periudhë 3 vjeçare është më i lartë se 7 milionë euro.

Qeveria njoftoi se do të paguajë të gjithë borxhin e sektorit publik ndaj EVN-së, i cili arrin në 40 milionë euro.

Në tetor të këtij viti, Hekurudhat e Maqedonisë-Transport është renditur ndër institucionet shtetërore që kanë konsumuar më shumë energji elektrike në krahasim me muajin e njëjtë të vitit të kaluar. Hekurudha ka konsumuar 760 për qind më shumë energji elektrike në krahasim me tetorin 2021.

Të fundit