28/05/2024
20.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Rifilloi formalisht gjykimi për rastin e “Llaskarcës”, inxhinierët do të dëshmojnë për superekspertizën

Pas më shumë se një viti pasi u urdhërua dhe pasi u përpilua superekspertiza për aksidentin e autobusit afër Laskarcës në dhjetor të vitit 2022, sot në Gjykatën Themelore Penale të Shkupit, procesi gjyqësor filloi nga fillimi. Megjithatë, fillimi ishte vetëm formal pasi palët ranë dakord që provat e paraqitura deri më tani vetëm të lexohen dhe gjyqi vazhdonte aty ku kishte mbetur, transmeton Portalb.mk.

Në seancën e sotme u lexuan titujt e dy superekspertëve dhe emrat e inxhinierëve mekanikë e të trafikut që i i përgatitën, pasuar nga një tjetër shtyrje pasi prokurori dhe avokatët kërkojnë që shtatë inxhinierët të dëshmojnë në gjykatë. Pasi ata nuk mundeshin të pranojnë të jenë të pranishëm në seancën e sotme, dëshmia e tyre pritet në seancën e së enjtes kur kanë premtuar se do të jenë të pranishëm.

Këshilli Gjyqësor, në marrëveshje me palët në procedurë, caktoi shtatë data gjatë janarit dhe shkurtit të vitit 2023 për të përshpejtuar dinamikën e procedurës.

Gjykata paraprakisht, në fund të nëntorit, i kishte dhënë afat Byrosë për ekspertizë gjyqësore deri më 5 dhjetor të këtij viti, që të dorëzojë ekspertizën për aksidentin e autobusit në afërsi të fshatit Llaskarcë të Shkupit. Megjithatë, përkundër këtij afati, Byroja e ka dorëzuar raportin e superekspertit tek sot.

Vitin e kaluar, më 21 dhjetor, gjykata e dërgoi çështjen në Byro për ekspertizë, pasi të dyja palët në këtë proces gjyqësor – prokuroria dhe mbrojtja – kanë dorëzuar ekspertizën e tyre. Paraprakisht, Fakulteti Teknik në Manastir kishte refuzuar kryerjen e ekspertizës për shkak të mungesës së ekspertëve.

Që atëherë e deri më tani janë dërguar rreth dhjetë kërkesa urgjente për përgatitjen dhe dorëzimin e superekspertizës.

Zvarritja e proceseve gjyqësore ngjalli një ndjenjë revolte tek familjarët e udhëtarëve të vdekur në aksidentin e autobusit, për këtë arsye ata u mblodhën para gjykatës në mes të nëntorit dhe kërkuan drejtësi.

Aksidenti i autobusit ka ndodhur më 13 shkurt 2019, kur autobusi i “Durmo Tours” i cili lëvizte në linjën e rregullt Shkup-Gostivar doli nga autostrada afër fshatit Llaskarcë. 16 udhëtarë humbën jetën dhe 37 u plagosën. Në këtë proces gjyqësor akuzohen gjashtë persona: pronari i “Durmo Tours”, Durmish Beluli, personi përgjegjës për transport në kompani, Remzi Miftari dhe shoferi i autobusit Manoil Trifunovski, si dhe tre punonjës të stacionit të kontrollit teknik. Tre të parët akuzohen për krime të rënda kundër sigurisë së njerëzve dhe pronës në trafik, ndërsa të tjerët akuzohen për bashkëpunim në të njëjtën vepër.

Të fundit