03/03/2024
7.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

Samiti i BE-së pas bisedave maratonike gjatë natës, vazhdon edhe sot

Liderët e 27 vendeve anëtare të Bashkimit Evropian i vazhduan bisedat maratonike edhe pas mesnatës në Bruksel në tentim të arrijnë marrëveshje për pakon e rikuperimit ekonomik të Unionit nga pasojat e krizës së shkaktuar prej Kovid-19.

Pas bisedave të mbrëmshme tetëorëshe dhe konsultimeve në formate të ndryshme, në ditën e tretë të samitit, liderët e BE-së mbrëmë sërish u mblodhën në seancë plenare, darkë e përbashkët pune, që të bëjnë pauzë 45 minutëshe para mesnate.

Edhe pse u njoftua se debati i përbashkët i të gjithë 27 presidentëve dhe kryeministrave të BE-së për paketën e rikuperimin do të fillonte të dielën në mesditë, deri në bisedat e mbrëmshme u zhvilluan veçmas, si midis përfaqësuesve të shteteve anëtare, ashtu edhe me ndërmjetësim nga kryetari i Parlamentit Evropian”, Sharl Mishel.

Liderët e BE-së në samitin e Brukselit biseduan për pakon me vlerë prej 1.824 miliardë euro, që përfshinë buxhetin e përbashkët (1.074 miliardë euro) dhe fond për rikuperim (750 miliardë euro).

Deri më tani, nuk është arritur marrëveshje për madhësinë e paketës, e as për raportin e ndihmën e pakthyeshme dhe huave që vendet anëtare mund të mbështeten nga fondi i rimëkëmbjes dhe kushtet e menaxhimit të parave.

Siç transmetojnë agjencitë e huaja bisedat mund të vazhdojnë sot rreth mesditës.

Barend Lejts, zëdhënës i nikoqirit të tejkalimit dhe kryetar u Këshillit të BE-së Sharl Mishel në tuiter ka shkruar se liderët e 27 vendeve pas bisedimeve të mbrëmshme gjatë natës, di të vazhdojnë me diskutimet në grupe më të vogla. sn/

Të fundit