22/04/2024
7.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Shënimi i 10 Marsit – Ditës botërore të veshkave

Dita botërore e veshkave – 10 Marsi, dedikuar theksimit të rëndësisë së shëndetit të veshkave, sivjet shënohet nën moton “Të tejkalohen mosnjohjet që të ruhet funksioni i veshkave”.

Vlerësohet se sëmundjet e veshkave prekin mbi 950 milionë njerëz në mbarë botën. Një në 10 të rritur ka ndonjë formë të sëmundjeve kronike të veshkave. Në korniza globale (Sëmundje kronike të veshkave) SKV çdo vit rritet dhe parashihet se në vitin 2040 do të jetë sëmundja e pestë si arsye për vdekshmëri në nivel vjetor. Dy milionë njerëz në botë janë në dializë.

Edhe në Maqedoninë e Veriut, sipas statistikave, një në 10 të rritur ose rreth 200,000 qytetarë kanë një formë të sëmundjes së veshkave. Në fazën përfundimtare të sëmundjes (faza 5 – kur të dy veshkat nuk mund të kryejnë më funksionet që janë jetike për trupin) kur është e nevojshme të trajtohen me dializë janë rreth 1600 pacientë në 23 qendra për dializë.

ISHP Klinika Universitare për Nefrologji organizon ngjarje me rastin e shënimit të Ditës Botërore të Veshkave, në të cilin njoftohen kërkesat e bashkëshortes së presidentit, Elizabeta Gjorgievska dhe ministrit të Shëndetësisë Bekim Sali, si dhe nga mjekë nga klinikat e nefrologjisë, kardiologjisë dhe endokrinologjisë dhe nga Shoqata e pacientëve me veshkë të transplantuar dhe dhurues të veshkave.

Metoda më optimale për trajtimin e sëmundjes së veshkave është transplanti i veshkave, i cili mund të jetë nga një dhurues i gjallë ose nga një kufomë, dhe dhuruesi mund të jetë një anëtar i njohur i familjes ose një dhurues i panjohur, kur me “dhurim organesh” organet e të vdekurve. me vdekjen e trurit transplantohen në trupin e njerëzve të tjerë për të shpëtuar jetën e tyre.

Në RMV dhe në botë, sëmundja është më e përhapur tek popullata e rritur dhe tek meshkujt. Në të kundërt, gratë janë dhuruese më të shumta të organeve. Pacienti më i ri i dializës është vetëm 2.5 vjeç dhe është në dializë në shtëpi, dhe pacienti më i ri kronik në dializë në qendër është 13 vjeç. Pacienti më i vjetër është 90 vjeç. Me trajtimet moderne të dializës zgjatet jetëgjatësia e pacientëve me dializë, pacienti me përvojën më të gjatë të dializës në vendin tonë ka 43 vite përvojë.

Dita botërore e veshkave World Kidney Day është ngjarja më e shënuar në botë dedikuar theksimit të rëndësisë së shëndetit të veshkave. Dita botërore e veshkave shënohet çdo vit të enjten e dytë të muajit mars, në më shumë se 200 vende në mbarë botën në të gjitha kontinentet.

Të fundit