21/07/2024
22.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Shkaku i aksidentit të autobusit në afërsi të Laskarcit nuk është i natyrës mekanike, ka dëshmuar eksperti në seancën e sotme

Shkaku i aksidentit të autobusit nuk është i natyrës mekanike, ka thënë eksperti Damjan Mirçevski, pjesë e ekipit që ka përgatitur ekspertizën mekanike për aksidentin e autobusit në afërsi të Laskarcit, i cili sot është marrë në pyetje nga mbrojtja në Gjykatën Themelore Penale Shkup.

I pyetur nëse do të kishte pasur frenim para aksidentit do të kishte lënë gjurmë në asfalt, ai u përgjigj se nuk do të pajtohej që për të shmangur aksidentin e trafikut që ka ndodhur, e vetmja mundësi ishte frenimi para aksidentit.

“Nuk mendoj se asnjë lloj frenimi do të kishte parandaluar aksidentin në komunikacion, por me një sistem të menaxhimit korrekt autobusi mund të menaxhohet siç duhet”, tha ai.

I pyetur nëse ndonjë nga drejtuesit e këtij autobusi ka reaguar për mosfunksionimin e frenave, ai u përgjigj se, siç tha, “nga sa kemi analizuar nuk ka të dhëna të tilla”.

Më pas personi i aftë u ekzaminua në lidhje me gjendjen e rrugës në të cilën lëvizte autobusi, si dhe rëndësinë e kontrollit teknik periodik.

Në pyetjen e prokurorit publik “a pajtoheni me mua se ngasja e autobusit të paregjistruar për 16 ditë është rrethanë që tregon qëndrimin e transportuesit ndaj obligimeve të tij ndaj trafikut”, përgjigja e ekspertit ishte “nuk e kemi audituar punën. të transportuesit, as nuk jemi një organ inspektues që ka autoritetin për të kontrolluar punën e ndonjë kompanie.”

Gjykata gjithashtu i bëri pyetje ekspertit i cili pyeti për treguesit në panelin e kontrollit që ishin ngjitur, të cilit eksperti iu përgjigj se në momentin e inspektimit nuk kishte ngjitje dhe tregoi se kjo mund të jetë rezultat i një periudhe të gjatë. e kohës dhe ndryshimit të kushteve të motit ai ishte në autobus i ekspozuar.

Me këqyrjen e këtij eksperti ka përfunduar ekzaminimi i ekipit që ka përgatitur superekspertizën mekanike dhe gjykimi vazhdon më 4 maj me ekspertizën e ekipit që ka përgatitur superekspertizën e trafikut.

Superekspertiza e urdhëruar nga Gjykata në dhjetor 2021 është refuzuar nga fakultetet shtetërore, me arsyetimin se ekspertët e tyre tashmë kanë marrë pjesë në ekspertizën e mëparshme, ose nuk kanë qenë kompetent për të. Pas refuzimit të kolegjeve, lënda është dërguar në Byronë e Ekspertizës Ligjore, e cila ka aftësinë të formojë një ekip ekspertësh të licencuar për të kryer një superekspertizë. Super eksperti mbërriti në Krivichen në dhjetor. Më pas ka pasur fillimin formal të procesit, pas së cilës ka filluar dëgjimi i ekspertëve që kanë përgatitur raportin e superekspertëve, i cili është ende në vazhdim.

Të pandehur në rastin e aksidentit në afërsi të Laskarcit, i ndodhur më 13 shkurt 2019, ku humbën jetën 16 persona dhe u plagosën rreth 30, është Durmish Beluli, pronari i kompanisë “Durmo Tours”, personi përgjegjës për transportin në kompania Ramzi Miftari dhe shoferi i autobusit Manoil Trifunovski të cilët akuzohen për vepra të rënda kundër sigurisë së njerëzve dhe pronës në komunikacion. Ndërkaq për të njëjtën vepër akuzohen tre punonjësit e stacionit të kontrollit teknik, Igor Gjorgjievski, Goran Dukovski dhe Jane Bovarski.

Procesi gjyqësor për aksidentin e nisur në shtator të vitit 2019 e udhëheq gjyqtarja Diana Gruevska Ilievska, ndërsa përfaqësues i prokurorisë është prokurori publik, Darko Jakimovski.a1on.

Të fundit