13/04/2024
15.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Si funksionon përhapja e koronavirusit dhe pse është e rëndësishme të qëndroni në shtëpi

Çdo person i prekur nga koronavirusi i ri mesatarisht mund të infektojë 2.5 persona të tjerë, secili prej të cilëve nga ana tjetër mund të infektojë 2.5 persona të tjerë dhe kështu me radhë duke u bërë një zinxhir i frikshëm për virusin që arrin të riprodhohet në tërë popullatën duke regjistruar shumë viktima.

Për këtë arsye, objektivi anti-ngjitës i Covid-19 i rekomanduar nga të gjithë ekspertët është të arrijmë në një rënie drastike në të ashtuquajturin numër riprodhimi bazë sa më shpejt të jetë e mundur, duke e sjellë atë nën një. Vetëm në këtë mënyrë ndalet epidemia.

Një rezultat që mund të arrihet vetëm duke zvogëluar sa më shumë numrin e kontakteve midis njerëzve. Ndërsa presim trajtim adekuat dhe mbi të gjitha për një vaksinë të dobishme kundër Covid-19, siç shpjegon Luca Fraioli për Repubblica, është thelbësore që të shmanget rrëzimi i sistemit shëndetësor duke mbajtur numrin e njerëzve që kanë nevojë për trajtim nën kontroll duke miratuar masa të kontrollit që shmangin marrëdhëniet e drejtpërdrejta midis njerëzve.

Edhe pse është e pamundur të ndalohet epidemia papritmas, është e rëndësishme të mos kemi një kurbë ngjitëse që shënon një kulm shumë të lartë sepse do të thotë të stresoni sistemin shëndetësor nga çdo këndvështrim, ta dërgoni atë në kolaps siç ndodh fatkeqësisht në disa spitale në Lombardia ku burimet materiale dhe personale nuk duken më të mjaftueshme.

Përkundrazi, një kurbë e ngadaltë dhe më graduale e rritjes së infeksioneve lejon që të reagojnë më me efikasitet nga pikëpamja mjekësore, sepse ndërsa të tjerët do të sëmuren, pacientët e mëparshëm tashmë janë trajtuar dhe ndoshta tashmë janë bërë imun ndaj koronavirusit.

Një mekanizëm që nuk mund të ulë numrin e infeksioneve totale në fund të epidemisë, por përhapjen e tyre për një periudhë më të gjatë dhe për këtë arsye me më pak vdekje./b.l/noa.al/

Të fundit