22/04/2024
12.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

Simulim të shfrytëzimit të pajisjes për identifikim biometrik të votuesve me shenja nga gishti

Me qëllim të informimit të të gjithë të interesuarve rreth asaj si vijon procesi zgjedhor me shfrytëzimin e pajisjeve për identifikim biometrik të votuesve me shenja nga gishti, të cilët për herë të parë do të zbatohen në zgjedhjet lokale, Komisioni Shtetëror Zgjedhor sot organizoi simulim të procedurës së votimit dhe prezantim të pajisjeve.

Simulimi do t’i përfshijë edhe të gjitha procedurat tjera gjatë procesit të votimit, me zbatimin e masave për mbrojtje nga përhapja e Kovid-19.

Pajisjet identifikuese biometrike të votuesve funksionojnë duke kujtuar të gjitha të dhënat e vendvotimeve, nga kush i trajtoi, sa votues u vunë shenjat e gishtërinjve dhe sa u bënë përpjekje për të identifikuar një votues.

Sipas udhëzimit, ajo që votuesit në vendvotim duhet ta bëjnë është që treguesin e tyre të djathtë ta vendosin tek lexuesi për identifikim biometrik, pas çka pajisja nëse nëse votuesi paraprakisht nuk ka votuar dhe nëse është i regjistruar në certifikatën e Listës zgjedhore për atë vendvotim, do t’i tregojë të dhënat e atij votuesi në eksran pas çka atij do t’i lejohet që të votojë.

Nëse, nga ana tjetër, pajisja biometrike e identifikimit nuk mund të gjejë një ndeshje në gjurmën e gishtit të zgjedhësit, në këtë rast ai tregon një sinjal të verdhë se asnjë ndeshje nuk është gjetur ose se printimi mund të jetë i një cilësie të dobët, në këtë rast bordi zgjedhor mund të vazhdojë me identifikimin e votuesit duke skanuar dokumentin personal. Nëse ai tashmë ka shënuar se ka votuar, sistemi i shfaq me të kuqe dhe i sinjalizon me një alarm në mënyrë që ai të mos lejohet të votojë.

Votuesi e vërteton identitetin personal me kartë identiteti ose pasaportë të vlefshme, domethënë një kartë identiteti vlefshmëria e së cilës ka skaduar në periudhën nga shpallja e zgjedhjeve deri në ditën e mbajtjes së tyre dhe një pasaportë vlefshmëria e së cilës ka skaduar gjegjësisht skadon pas 31 korrikut 2020 vlefshmëria e të cilit shtrihet në 31 Dhjetor 2021 dhe shenjat e gishtërinjve.

Për nevojat e 3480 këshillave zgjedhorë, është planifikuar të furnizohen 4000 terminale. Deri në fund të javës në vend duhet të arrijnë të gjitha terminalet e furnizuara nga kompania gjermane “Dermalog”.

Zgjedhjet lokale do të mbahen më 17 tetor.

Të fundit