28/05/2024
20.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Spasovski: Bashkëngjitje e Ballkanit Perëndimor në BE për të kompletuar stabilitetin e kontinentit evropian

Migrimet janë sfidë evropiane që kërkon përgjigje evropiane, përmes politikës së përbashkët, bashkëpunimit dhe koordinimit, ndërsa stabiliteti i kontinentit evropian mund të arrihet vetëm me bashkimin e Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian, tha sot ministri për Punë të Brendshme Oliver Spasovski në seancën “Menaxhimi i emigracionit në marrëdhëniet BE-Ballkani Perëndimor: solidaritet dhe obligime të përbashkëta”, në kuadër të Forumit të tretë të Prespës për dialog, që nga sot mbahet në Strugë.

Migrimi, theksoi ministri, mund të parandalohet dhe menaxhohet vetëm nëse ekziston një partneritet dhe bashkëpunim i fortë i të gjitha vendeve evropiane pa përjashtim.

Vetëm përgjigja evropiane për gjithë këtë sfidë, theksoi Spasovski, mund të jetë përgjigja e duhur dhe të përfshijë të gjitha vendet që edhe gjeografikisht edhe natyrshëm i takojnë Evropës. Përgjigja evropiane përfshin përgjigjen dhe bashkëpunimin me të gjitha palët – si vendet e destinacionit ashtu edhe vendet e tranzitit edhe vendet e origjinës, sepse i referohen njëra-tjetrës.

“E gjithë kjo që bëjmë së bashku dhe çdo sfidë, e cila është e përbashkët për të gjithë rajonin, duhet të dërgojë një mesazh të fortë për vendet anëtare të BE-së se BE-ja nuk mund të jetë e plotë pa vendet e Ballkanit Perëndimor. Vetëm në këtë mënyrë mund të rrumbullaksoj stabilitetin dhe sigurinë e gjithë kontinentit evropian, tha Spasovski.Ai vlerësoi se çështja me politikat migratore, veçanërisht pas ngjarjeve të vitit 2025 që të gjithë do t’i ndjejmë drejtpërdrejtë dhe në vitet në vijim do të jetë një nga temat prioritare të agjendave sociale dhe politike, sepse paraqet një nga sfidat më të mëdha që bota do të përballet.

Ministri vuri në dukje se vala e emigrantëve që përfshiu Evropën, në të cilën Maqedonia e Veriut ishte pjesë e të ashtuquajturës. Rruga e Ballkanit Perëndimor ka shfaqur një sërë dobësish dhe papërgatitje jo vetëm në vendet e rajonit, por edhe në Evropë në përgjithësi.

Sipas tij, një rol të madh në trajtimin e migrimeve, që është një problem global, ka pasur dhe është ende koordinimi si një pikë e pashmangshme pa të cilën duhet të pranojmë se nuk mund të pretendojmë para së gjithash zgjidhje normative sistematike cilësore.

“Për sa i përket migrimit të paligjshëm, Maqedonia e Veriut për shkak të pozicionit të saj gjeografik është pjesë e korridorit të Ballkanit Perëndimor dhe është vend tranziti. Ky korridor karakterizohet nga lëvizje të përziera migracioni, duke përfshirë refugjatët ndërmjet vendeve të origjinës, vendeve të Afrikës së Mesme, Azisë dhe vendeve të destinacionit, kryesisht vendeve anëtare të BE-së. Ato përbëhen nga kategori të cenueshme personash duke përfshirë fëmijët e pashoqëruar, viktimat e trafikimit të qenieve njerëzore, refugjatët dhe personat që kanë nevojë për mbrojtje ndërkombëtare. Rrjetet kriminale ndërkombëtare përdorin lëvizje të përziera migratore për të kontrabanduar migrantë dhe viktima të trafikimit me njerëz nga vendet e origjinës në vendet e destinacionit, informoi Spasovski.

Ai kujtoi se në prag të krizës së emigrantëve në vitin 2015 pa prani evropiane në kufij, MPB-ja jonë inicoi dhe siç tha ai, me shumë sukses i kreu veprimet dypalëshe përmes një mase të veçantë, përkatësisht një operacioni të përbashkët i cili që nga fillimi i krizës dhe deri në vendosjen e stafit të Fronteksit ishte treguesi ynë i suksesit, i performancës dhe progresit drejt përpjekjeve evropiane për kufij të sigurt, menaxhim dhe luftë kundër migracionit të paligjshëm.

Për MPB-në dhe për Maqedoninë e Veriut, siç tha, nënshkrimi i Marrëveshjes me Fronteksin është jashtëzakonisht i rëndësishëm, jo ​​vetëm sepse është nënshkruar në gjuhën maqedonase, por edhe nga aspekti operativ.

Një aktivitet kyç në rrugën tonë në menaxhimin e qëndrueshëm të migrimeve në Ballkanin Perëndimor, siç theksoi, është progresi në realizimin e bashkëpunimit ndërkombëtar dhe ndërkufitar, forcimi i besimit ndërkombëtar, rritja e shkëmbimit të të dhënave dhe informacioneve, që është treguesi më i mirë i gatishmërisë sonë për ta bërë që mjedisi i sigurisë të jetë edhe më i favorshëm dhe sigurisht që progresi drejt integrimeve evropiane të jetë edhe më i shpejtë, jo vetëm për Maqedoninë e Veriut, por për të gjitha vendet e këtij rajoni.

“Dhe duke parë në perspektivë në mënyrë kronologjike, tani të gjitha palët, çdo organizatë edhe evropiane dhe ndërkombëtare, e sheh migrimin si një sfidë evropiane që kërkon një përgjigje evropiane. Kjo është gjëja më e rëndësishme që ka ndodhur gjatë kësaj periudhe – të gjithë të kuptojmë se nuk mund të bëjmë asgjë vetë dhe se ballafaqimi me pasojat e migrimit është i mundur vetëm nëse kemi një politikë të përbashkët”, tha Spasovski.

Të fundit