18/05/2024
22.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Tabelat e komunikacionit në autostradën Miladinovci-Shtip të skalitura me simbole propagandistike ruse

Dhjetra shenja dhe pajisje të komunikacionit në autostradën Miladinovci-Shtip janë të skalitura me simbole propagandistike pro-ruse. Simboli “Z” që lavdëron pushtimin ushtarak rus të Ukrainës dhe i gjetur i zbukuruar në automjetet ushtarake të përdorura nga Rusia për të pushtuar Ukrainën, së bashku me sloganet e tipit “Vëllai Rusia”, së fundi janë pikturuar me spërkatje në tabelat e trafikut të autostradave, në shtrirjen nga ” Preod” kabina e pagesës afër Sveti Nikollës deri në hyrje të Shtipit.

Meta.mk para disa ditësh e ka vërejtur aktin vandalizëm, i cili përveç përhapjes së propagandës së huaj në vend në mënyrë shumë të lirë, paraqet rrezik real për sigurinë në komunikacion, sepse shenjat e komunikacionit duhet të shërbejnë për informimin e drejtuesve të mjeteve që drejtojnë automjetin e tyre. automjeteve.

Në një deklaratë për Meta.mk, Ndërmarrja Publike për Rrugë Shtetërore apeloi për të kuptuar rrezikun e aplikimit të grafiteve në sinjalistikën e komunikacionit dhe pajisjet rrugore. Ata sqarojnë se ky lloj akti ndryshon përmbajtjen e sinjalistikës, ndaj drejtuesit e mjeteve mbeten të painformuar për kushtet e rrugës, gjë që mund të çojë në aksidente trafiku me pasoja të rënda dhe viktima.

Mirëpo, edhe pse vozitësit për shfrytëzimin e autostradës Miladinovci-Shtip marrin tarifa, nga Ndërmarrja Publike për Rrugë Shtetërore thonë se përgjegjësia për mirëmbajtjen e shenjave të komunikacionit nuk është në kompetencë të tyre.

“Ndërmarrja Publike për Rrugët Shtetërore kontrakton mirëmbajtjen e rrugëve shtetërore me Ndërmarrjen Publike për Mirëmbajtje dhe Mbrojtjen e Rrugëve Kryesore dhe Regjionale (Maqedonia-rrugë)”, thonë nga Ndërmarrja Publike për rrugë shtetërore.

Ata sqarojnë se në Programin për mirëmbajtjen dhe mbrojtjen e rrugëve shtetërore për vitin 2023, si pjesë e Marrëveshjes mes dy kompanive publike, parashikohet një shërbim inspektimi dhe shërbimi i cili zbulon parregullsitë në rrugë dhe më pas, nëpërmjet mjeteve të parashikuara për një pozicion specifik, i riparon ato, siç duhet në këtë rast, heqja e grafiteve nga tabelat e komunikacionit.

“Aplikimi i grafiteve, pavarësisht nga përmbajtja, apo dëmtimi i sinjalistikës rrugore është i paligjshëm sipas Ligjit për Sigurinë e Trafikut Rrugor. Ndërmarrja publike për rrugë shtetërore nuk ka kompetencë dhe as mundësi për zbulimin e kryerësve të veprimeve të tilla të kundërligjshme”, na janë përgjigjur Ndërmarrja Publike e Rrugëve Shtetërore.

Meta.mk dje ka dërguar pyetje edhe në Ndërmarrjen Publike për mbrojtjen dhe mirëmbajtjen e rrugëve kryesore dhe regjionale – Rruga e Maqedonisë, por deri në publikimin e tekstit nuk kemi marrë përgjigje në pyetjet se a e kanë vërejtur vandalizmin e shenjat e komunikacionit, çfarë do të bëjnë për këtë, për të hequr grafite të tilla nga shenjat e komunikacionit dhe nëse e kanë zbuluar autorin e aktit vandal./shkruan Bozhan Bozhinovski/ transmeton /TV KOHA/.

Të fundit