19/06/2024
29.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Teste PCR falas për turistët që vijnë në Maqedoni

Ndërsa sezoni turistik fillon me hapjen e tij në destinacione të caktuara evropiane, në Maqedoni muajin e kaluar u njoftua masa e pakos së gjashtë të ndihmës shtetërore duke siguruar 50 000 teste PCR falas për turistët e huaj.

Nga Kabineti i zv. kryeministrit për Çështjet Ekonomike Fatmir Bytyqi thotë se masa do të zbatohet nga Instituti i Shëndetit Publik me laboratorët e tij të akredituar dhe se qeveria do të paguajë Fondin e Sigurimeve Shëndetësore paratë e nevojshme për testet e blera.

“Ne presim që numri i turistëve të huaj këtë vit të jetë rreth 50.000, por kur numri përfundimisht të arrijë në 40.000, ne, sipas dinamikës, do të shqyrtojmë nëse do të jetë e nevojshme të blihen teste shtesë, në mënyrë që vizitorët e huaj para se të largohen nga shtëpia mundem falas të testohen në Maqedoni dhe kur të kthehen ta tregojnë atë në vendin e tyre pa ndonjë kosto, thonë nga Kabineti i Bytyqit.

Ana Marija Aleksova nga Oda e Turizmit dhe Ushqimit beson se promovimi i kësaj mase duhet të koordinohet mirë në mënyrë që të zbatohet në mënyrë efektive dhe të japë efektin e saj.

“Kjo është një masë e mirëpritur, e cila nëse nuk është e organizuar mirë, nuk do të kontribuojë në tërheqjen e turistëve të huaj. Një parakusht për këtë është që ne të dalim nga ajo zonë e kuqe dhe të mos kemi karantinë të detyrueshme kur të kthejmë mysafirë në vendet e tyre, por gjithashtu t’u japim përparësi hotelierëve dhe udhëzuesve turistikë kur vaksinojnë, siç bëri Turqia, për ne. Për të fituar besimin si një vend i sigurt”, thotë Aleksova./Telegrafi/

Të fundit