24/04/2024
15.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Uji në Tetovë është i sigurt për pije

Uji i pijshëm në Tetovë është i sigurt për t’u përdorur, informojnë nga Qendra për shëndet publik. Analizat mikrobiologjike janë negative.

“Uji i pijshëm u kthye në kthjelltësinë e zakonshme me njësi matëse 0,4 dhe 0,5 NTU për turbullira, ndërsa analizat mikrobiologjike që priteshin nga e hëna janë negative. Analizat mikrobiologjike treguan se nuk kishte prani të baktereve. Të hënën, kur u konstatua turbullira, kishte klor mbetje dhe nëse kishte baktere, klori reagoi. Turbullira është tregues se diçka e keqe mund të ndodhë dhe kjo është arsyeja pse u rekomandua të mos pihet”, tha sot dr. Ratko Davidovski, specialit për higjienë dhe ekologji shëndetësore.

Analizat janë nga mostrat e marra nga çezmat e lidhura me sistemin e vjetër të furnizimit me ujë. Sistemi i ri, i cili gjithashtu ka një stacion filtrimi, ka sensorë që, kur përcaktojnë turbullirën, ndërpresin rrjedhën e ujit në rrjetin e furnizimit me ujë.

“Kishte një hyrje prej vetëm 150 litra në sistem, kështu që gjithçka shkoi në 310 dhe dje ra në 270 litra ujë në sekondë, sot në 250 litra. Reshjet e shiut në malet pranë burimeve janë arsyeja”, thotë dr. Davidoski.

Deri më sot, rekomandimet ishin që të mos përdoret uji për pije nëse nuk zihet. Për shkak të turbullirës, ​​ajo arriti një njësi matëse të lartë 11.1 NTU për turbullirë.

Të fundit