26/02/2024
9.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Epidemia ende është në kulmin e saj, nevojitet zbatim më rigoroz i masave

Gjendja shëndetësore në 24 orët e fundit me 665 teste të bëra, ka regjistruar 90 raste të reja me Kovid-19, më shumë në Shkup-36, vijojnë Ohri me 13 dhe Struga me 10 të diagnostikuar të ri. Kanë vdekur edhe nëntë pacientë, ndërsa janë shëruar 48 persona.

Ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe njoftoi dje se sipas analizës së Komisionit për sëmundje infektive, fundjavat për javë të tëra tani bëjnë disa ndryshime në numrin e testeve dhe diagnozave të reja. Lidhur me numrin e madh të vdekjeve, ai deklaroi se shumica e tyre janë pacientë të moshuar, pra një përqindje e madhe janë me një numër më të madh të gjendjes kronike të mëparshme shëndetësore.

“Në repartet e kujdesit intensiv, vërtet po bëhet gjithçka që është e mundur për këto pacientë, por për fat të keq për shkak formës së rëndë të sëmundjes kemi numër të rrallë të të vdekurve”, deklaroi Filipçe.

Sërish apeloi për zbatim më rigoroz të masave për parandalimin e përhapjes së koronavirusit Kovid-19, sepse vlerëson se kjo do të jap rezultate.

“Shumë ngjarje kanë ndodhur në periudhën e kaluar pas së cilës nuk u zbatua asnjë kontroll dhe as sanksione nuk janë zbatuar dhe nga këtu kanë dalë infeksione të reja. Ne jemi dëshmitarë çdo ditë që po organizohen ngjarje që tani janë të ndaluara. Unë mendoj se kontrolli duhet të jetë më rigoroz”, tha Filipçe në konferencën e djeshme për media.

Ai potencoi se masa me karantinë shtetërore është me të vërtetë e mirë dhe do të dërgojë sinjal deri te të gjithë, të cilët nuk i respektojnë masat, se me të vërtetë duhet t’u përmbahen atyre, pasi nuk kemi mekanizëm tjetër në luftën kundër virusit.

“Një pjesë serioze i është lënë ndërgjegjjes së qytetarëve dhe i urojmë ata të cilët u përmbahen këtyre masave. Ata të cilët nuk u përmbahen, asgjë të mirë nuk bëjnë, bëjnë keq për vetveten, për të afërmit, i eksponohen rrezikut, e rrezikojnë sistemin shëndetësorë dhe ashpër në terren duhet të punojnë shërbimet të cilët këtë duhet ta detektojnë dhe ta sanksionojnë”, tha Filipçe.

Ai informoi se disa herë ka pasur takime me përfaqësues të MPB-së, të cilëve u janë treguar sfidat dhe problemet me të cilat ballafaqohen të gjitha institucionet dhe nga sistemi shëndetësor, dhe besoj, tha ai, se tërë kjo punë është sinjal serioz gjithkund ku mundet dhe ku duhet më intensivisht të punohet.

“Vlerësoj se me punë të tillë intensive në terren, do të dërgohet sinjal serioz deri te qytetarët dhe ata do të kuptojnë se këto masa duhet të respektohen”, tha ministri Filipçe.

Epidemia është ende në hovin e plotë. Gjendja në rajon tregon se praktikisht në të gjitha vendet ka rritje të rasteve.

“Kjo sërish na shpi drejt konstatimit se virusi është këtu, do të duhet të vazhdojmë së jetuari me të, të mësohemi me rregullat për mbrojtje personale dhe sipas atyre rregullave praktikisht do të funksionohet me siguri një periudhë të gjatë, jo vetëm sivjet, me siguri edhe vitin e ardhshëm. Ne katër muaj jemi në luftë me virusin korona, kemi bërë shumë për t’iu përgjigjur kësaj sfide shëndetësore botërore. Këtë do ta bëjmë edhe më tutje”, tha Filipçe.

Të sëmurët me Kovid-19 në vend prej dje e kanë të kapshëm ilaçin “Favipiravir” (AVIGAN), ndërsa Komisioni për sëmundje ngjitëse i rekomandoi Qeverisë që të hapen kazinot, automat klubet dhe FLT aparatet në bastoret, të fillojë së funksionuari transporti publik në Tetovë dhe nga fundi i kësaj jave të hapen palestrat e bodibilldingut dhe qendrat e fituesit në përputhje me protokollet tashmë të përcaktuara. Për hapjen e kufijve do të bisedohet në mënyrë plotësuese gjatë ditës së sotme dhe nesër, paralajmëroi sot ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe.

“Përmes ndihmës emergjente të pakthyeshme përmes Ambasadës së Japonisë e morëm ilaçin Favipiravir (AVIGAN) për vende të prekura nga Kovid-19, në partneritet me UNOPS – Zyrën e Projekteve të KB-be. Morëm AVIGAN për 100 pacient. Bëhet fjalë për terapi antivirusale që në Japoni përdoret për trajtimin e influencës në vitin 2014 dhe ende nuk është aprovuar që të jetë ilaç specifik për Kovid-19, por në rrjedhë janë studime të shumta klinike dhe nga përvojat në aplikimin tashmë ka rezultate mjaft të mira në shumë vende”, tha Filipçe në duke i shprehur falënderim Ambasadës së Japonisë.

Përndryshe, Komisioni për sëmundje infektive i rekomandoi Qeverisë hapjen e kazinove, klubeve të makinave shitëse dhe pajisjeve FLT në dyqanet e basteve, të qarkullojë transporti publik në Tetovë dhe në fund të javës të hapen palestra dhe qendra të fitnesit, në përputhje me protokollet e përcaktuara tashmë. Hapja e kufijve, siç tha Filipçe, do të diskutohet më tej sot. Për shkak të rrezikut të transmetimi të mundshëm të rritur të sëmundjes, vlerësohet se është ende herët për të hapur kopshte dhe pasi të keni marrë parasysh situatën epidemiologjike dhe numrat, vendimi do të merret më tej.

Ndërkohë, MPB dje kumtoi se 566 persona kanë marrë vendime për izolim ndërsa 178 persona kanë nënshkruar deklaratë për vetëizolim në 24 orët e fundit. Kontrolli ka treguar se vetëm dy nuk e kanë respektuar masën për izolim dhe vetëizolim. sn/

Të fundit