26/02/2024
9.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Parakushtet për hyrje në Greqi vazhdohen për edhe një javë

Rregullat aktuale për hyrje në Greqi, të cilat vlejnë edhe për shtetasit e Maqedonisë së Veriut, gjegjësisht dokument i nevojshëm për Kovid-19 dhe PLF formular të plotësuar, por edhe testim i obligueshëm në pikat e hyrjes për ata të cilët udhëtojnë me test negativ, janë vazhduar për edhe një javë, njofton korrespondentja e MIA-s nga Athina.

Vendimi i ri ministror “Parakushte për hyrje në vend që të kufizohet përhapja e Kovd-19” tani më është publikuar në Gazetën zyrtare të Greqisë, hyri në fuqi në orën 06.00 dhe do të vlejë deri të premten e ardhshme 1 tetor.

Për hyrjen nga Maqedonia e Veriut në Greqi, të gjitha pikat kufitare janë të hapura, të cilat punojnë 24 orë, ndërsa të gjithë vizitorët “pavarësisht nga shtetësia dhe mënyra e hyrjes në vend” si në katër muajt e gjysmë të kaluar kanë katër mundësi, në aspektin e dokumentet që duhet të bashkëngjiten dhe lidhen me Kovid-19, ndërsa MIA detajisht i transmeton të gjitha rregullat për udhëtimin drejt fqinjit jugor.

Opsioni i parë është që të keni përfunduar vaksinimin 14 ditë para udhëtimit dhe të dorëzoni një certifikatë vaksinimi në greqisht, anglisht, frëngjisht, gjermanisht, italisht, spanjisht ose rusisht, të lëshuar nga një institucion publik dhe që përmban të dhënat: emrin dhe mbiemrin, si të cilat janë të shënuara në pasaportë, llojin e vaksinës dhe numrin e dozave, së bashku me datat e administrimit.

Mundësia e dytë është me test negativ: ose PCR të marrë në 72 orët e fundit para udhëtimit ose një test antigjeni (të shpejtë) të marrë 48 orë më parë. Për të dy opsionet, testi duhet të jetë në një laborator privat ose të miratuar nga shteti i vendit të origjinës, dhe certifikata duhet të jetë në greqisht, anglisht, frëngjisht, gjermanisht, italisht, spanjisht ose rusisht, si dhe për certifikatën. emrin dhe mbiemrin e personit që udhëton, të regjistruar në pasaportë.

Për ata të cilët udhëtojnë me test negativ, “pavarësisht nga shtetësia dhe mënyra e hyrjes, të cilët mbërrijnë në Greqi nga vendet: Egjipti, Shqipëria, Argjentina, Maqedonia e Veriut, Bullgaria, Brazili, Gjeorgjia, Kuba, Emiratet e Bashkuara Arabe, India, Kina, Libia, Maroku “Pakistani, Rusia dhe Turqia”, të cilët udhëtojnë me një test negativ, një parakusht për hyrje është të merrni një rezultat negativ nga testi i detyrueshëm PCR dhe testi i shpejtë në pikat e hyrjes në Greqi.

Testimi i detyrueshëm nuk zbatohet për udhëtarët që kanë një certifikatë të vlefshme vaksinimi 14 ditë pas dozës së dytë ose konfirmimit të sëmundjes në gjashtë muajt e fundit.

Opsioni i tretë vlen për ata që i janë nënshtruar Kovid-19 në gjashtë muajt e fundit dhe mund të paraqesin një certifikatë sëmundjeje pas testimit laboratorik me PCR ose test antigjen (të shpejtë), dhe certifikata lëshohet 30 ditë pas testit të parë pozitiv dhe testit të tij vlefshmëria është deri në 180 ditë më vonë.

Dokumenti duhet të jetë nga një institucion publik ose nga laboratorë të miratuar nga vendi i origjinës, të përmbajë të dhënat e pasaportës dhe përsëri, mund të jetë në disa gjuhë, pra greqisht, anglisht, frëngjisht, gjermanisht, italisht, spanjisht ose rusisht.

Certifikata evropiane Kovid Digital është opsioni i katërt alternativ i hyrjes në Greqi.

Detyrimet specifike dhe rregullat e udhëtimit zbatohen për personat mbi 12 vjeç..

Për më tepër, për udhëtime, formulari elektronik PLF (Formulari i gjetjes së pasagjerëve) është i detyrueshëm, i cili duhet të plotësohet përmes faqes në internet https://travel.gov.gr, pas së cilës merret një konfirmim me një kod QR dhe konsiderohet si një dokumenti i nevojshëm për të hyrë në Greqi.

Të gjithë vizitorët në Greqi, pavarësisht nga vendi i origjinës, mund të testohen, dhe përzgjedhja bëhet sipas algoritmit shëndetësor dhe me ndihmën e kodit nga formulari PLF.

Testimi tashmë është i detyrueshëm për udhëtarët që vijnë nga Maqedonia e Veriut dhe që udhëtojnë me një test negativ.

Ata që do të testohen do të duhet të presin për rezultatet.

Nëse rezultati është pozitiv, sigurohet një karantinë dhjetë ditore në një hapësirë të përshtatshme të treguar nga autoritetet kompetente, dhe në rast të personave që kanë përfunduar vaksinimin 14 ditë më parë, atëherë izolimi i detyrueshëm është shtatë ditë.

Në ditën e fundit të karantinës, ata që janë pozitivë, të vaksinuar apo jo, duhet të kenë një test PCR.

Personat të cilët udhëtojnë me raste të konfirmuara, pra kontaktet e ngushta të atyre që janë pozitivë për Kovid-19, kanë mundësi të kthehen në vendin e tyre të njëjtën ose ditën tjetër, me kusht që të marrin dy rezultate negative nga dy teste (PCR ose Rapid) të marra brenda 24 orë dhe gjatë udhëtimit të vishni një maskë N95.

Në rast se personat që udhëtojnë me raste të konfirmuara mbeten në vend dhe nuk janë vaksinuar ose nuk kanë marrë Kovid-19 në gjashtë muajt e fundit, atëherë ata duhet të jenë në izolim 14-ditor pas kontaktit të fundit me personin pozitiv, pa duke u testuar ose shtatë ditë karantinë dhe në ditën e shtatë për të bërë test PCR.

Nëse kontaktet e ngushta janë vaksinuar ose vaksinuar me Kovid-19 në gjashtë muajt e fundit, atëherë karantina nuk kërkohet, por ato duhet të testohen me një test PCR kur të hyjnë në vend.

Për shkelje të masave dhe detyrimeve ligjore, parashikohen gjoba prej 500 deri në 5000 euro.

Për hyrjen në Greqi, të gjitha vendkalimet kufitare tokësore janë të hapura 24 orë në ditë, me përjashtim të Merzanit në Shqipëri, e cila është e hapur nga ora 8 e mëngjesit deri në 8 pasdite, dhe nga Turqia përmes Kastanjes dhe Kipi çdo ditë, 1.500 persona lejohen të hyjnë.

Nga Maqedonia e Veriut në fqinjin jugor mund të udhëtoni përmes Evzonit (Bogorodica), përmes Nikit (Mexhitlija) dhe Dojranit, pa asnjë kufizim për sa i përket numrit të vizitorëve ose sa i përket orëve të punës.

Në vendim, siç transmeton MIA, theksohet se turistët gjatë qëndrimit të tyre në Greqi, duhet t’i respektojnë masat që vlejnë edhe për grekët.

Të fundit