23/02/2024
14.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Rama: Për shkak të pandemisë deri në fund të majit pa punë mbetën 70.000 persona

Kryeministri shqiptar Edi Rama, duke komentuar situatën ekonomike në vend, si rezultat i pandemisë me Kovid-19, tha se deri në fillim të majit 70,000 punëtorë e humbën punën e tyre.

Ai shton se numri i personave që e kanë humbur punën e tyre është dinamik, ka shumë që janë rikthyer në punë, dhe madje edhe nëse janë larguar nga puna vazhduan të marrin pagë nga punëdhënësi i tyre.

“Qeveria nuk parashikon se sa mund të jetë numri i personave të papunësuar, këtu i referohet shifrave zyrtare dhe statistikave, ne kemi projeksione, por projeksionet mund të jenë të ndryshueshme. Projeksionet e SHBA-së ishin gjithashtu x, ndërsa muajin e kaluar ata kanë rezultuar me një shifër prej 2.5 milionë vende pune të humbura. Në vendin tonë, nga 19 për qind që prisnim, përqindja është 13.5. Ajo që di është se qeveria ka siguruar paga për rreth 230,000 njerëz. Kemi 4500 subjekte që do të penalizohen sepse nuk kanë aplikuar që ne t’u sigurojmë atyre një rrogë për punonjësit. “Në fillim të majit, kishim 70,000 njerëz që e kanë humbur punën, por disa prej tyre tashmë janë rikthyer në punë”, tha Rama, si i ftuar në emisionin “Open” të Top Channel.

Në përfundim të gazetarit që në ditët e fundit, si pasojë e heqjes së masave kufizuese, është rritur numri i të ardhurve me Kovid-19, dhe i pyetur nëse kjo tendencë është shqetësuese, Rama tha se nuk është akoma shqetësuese.

“Ende nuk është një trend shqetësues, por është një trend që duhet t’i bëjë që të gjithë të kuptojnë se kjo është një situatë delikate, ka një tendencë që njerëzit ta harrojnë të keqen dhe ka një tendencë për të thënë se kjo nuk ishte asgjë dhe që u mbyllëm kot, atëherë dhe rreziku bëhet më i lartë”, u përgjigj Rama.

Kohët e fundit, presidenti i Shoqatës së bizneseve të vogla, Albert Naso, i cili beson se bizneset e vogla dhe të mesme në Shqipëri janë ndër më të prekurat nga pandemia, tha se mbi 20 për qind e bizneseve të vogla kanë vendosur tashmë një çelës në derë ndërsa për shkak të pandemisë në nivel të përgjithshëm të biznesit në vend 120.000 persona kanë mbetur pa punë.

Kreu i Konfindustrisë shqiptare, Gjergj Buçuki, deklaroi se dëmi i vlerësuar ekonomik në mars dhe prill, në nivel kombëtar, është 2 miliardë dollarë. ls/

Të fundit