21/07/2024
21 C
Tetovo

Të tjera lajme

53 milionë euro “dëmshpërblim” nëse nuk rritet fondi i orëve të javës në 60 orë!

Nëse nuk rritet fondi i orëve të punës nga 40 në 60 orë brenda 45 ditëve nga nënshkrimi i kontratës me “Bechtel dhe Enka” për ndërtimin e autostradave nga Korridoret 8 dhe 10-e, Qeveria është zotuar të paguajë gjoba të mëdha ndaj amerikanëve. Një herë 53 milionë euro plus 1 milionë e 265 mijë euro shtesë në emër të gjobave të përhershme për kohëzgjatjen e kontratës, nëse nuk ndryshohet ligji dhe nuk vendoset 60 orë punë në javë.

Kontrata ende nuk është bërë publike dhe sipas pjesëve të publikuara nga portali Plusinfo, thuhet:

Nëse kërkesa e javës së punës 60-orëshe nuk plotësohet jo më vonë se dita e 45-të nga data e nënshkrimit të Marrëveshjes ose nëse java e punës 60-orëshe, atëherë koha për të përfunduar punën për secilën pjesë do të zgjatet me një shumë fillestare prej 117 milionë eurosh që do të paguhet nga Punëdhënësi do t’i shtohet minimalisht 6 muaj dhe minimumi një herë 53 milionë euro. Këto 53 milionë euro do të paguhen brenda 15 ditëve pas përfundimit të periudhës 45-ditore, kur punëdhënësi duhet të sigurojë një javë pune 60 orëshe për stafin e kontraktorit.

Marrëveshja me Bechtel dhe Enka u nënshkrua më 8 mars, që do të thotë se kanë mbetur më pak se dy javë për të ndryshuar ligjet për të shmangur këto dëmshpërblime.

VMRO ka alarmuar për dispozitat kontroverse, ndërsa lideri Mickoski sot ka thënë se do të ketë përgjegjësi, sepse është pranuar një dispozitë e dëmshme për të cilën Gjykata Kushtetuese tashmë ka vendosur.

Gjykata Kushtetuese është deklaruar shumë herë në të kaluarën për këtë çështje. Pra, dikush me vetëdije e dinte se ajo që kërkonin ishte e pamundur, dhe megjithatë vendosi ta bënte, me vetëdije e mori përsipër detyrimin e buxhetit të Maqedonisë, buxhetit të të gjithë qytetarëve, që t’i paguajë qindra milionë euro në formë gjoba kompania që është kontraktore e këtij projekti. Që të mos ndodhë kjo, unë u them publikisht të dyve, edhe Kovaçevskit edhe Artan Grubit, se do të ketë përgjegjësi për këtë. Mos qani dhe ankoni më pas, tha Hristijan Mickoski.

Fillimisht, me ligjin me të cilin Bechtel u votua si partner strategjik për ndërtimin e korridoreve, ishte parashikuar një dispozitë e ngjashme që lejonte 60 orë punë në javë, por Gjykata Kushtetuese në seancën e 13 korrikut të vitit të kaluar mori vendim për shfuqizimin e nenit të kontestuar, me notë që bie ndesh me vlerat themelore – shtetin e së drejtës dhe barazinë e qytetarëve para Kushtetutës dhe ligjeve. Gjykata Kushtetuese gjithashtu vlerësoi se ky nen cenon të drejtën e pushimit ditor dhe javor, përkatësisht është në kundërshtim me nenin 32 paragrafi 4 i Kushtetutës.

Të fundit