03/03/2024
8.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Aleksov: Pjesëmarrësit në procesin zgjedhor t’i respektojnë standardet dhe protokollet për mbrojtjen e shëndetit të qytetarëve

Secili nga pjesëmarrësit në zgjedhje ka përgjegjësinë e vet dhe nëse nuk respektohen masat dhe protokollet për mbrojtjen e shëndetit, do të ndodhë kaos dhe është gjithashtu i rëndësishëm në këtë proces që politikanët të mos kenë kush t’i votojë, dhe ne si qytetarë të mos dalim të votojmë. Një nga ato momente si përgjegjësi kryesore është që politikanët të respektojnë standardet dhe protokollet për mbrojtje të përcaktuara nga institucionet. Këto janë dy metra distancë, të mbajnë maskë, ngjarje të mëdha nuk duhet të bëhen … Vetë fushata duhet të jetë në fokus nga pikëpamja shëndetësore. Zgjedhjet nuk janë vetëm një ditë votimi, deklaroi në intervistën për MIA-n Darko Aleksov, drejtori ekzekutiv i asociacionit qytetar MOST.

Asociacioni qytetarë MOST ka punuar për njëzet vjet për të monitoruar procesin zgjedhor në vend, dhe ka marrë pjesë me përfaqësuesit e saj në monitorimin e zgjedhjeve në vendet e huaja. Aleksov paralajmëron se duke pasur parasysh situatën me Kovid-19, masat duhet të respektohen, por gjithashtu se kjo nuk do të jenë zgjedhje të thjeshta që do të organizohen në kushte të tilla.

“Për ne fushata zgjedhore do të fillojë brenda disa ditësh. Çfarë do te thotë kjo? Kjo do të thotë që do të përfshijë politikanë, qytetarë dhe vëzhgues dhe media. Nga ky këndvështrim, ka disa gjëra kryesore që duhet të marrin në konsideratë çdo pjesëmarrës. Politikanët si ata që vendosin vlera dhe standarde në shoqëri duhet të promovojnë masa, dhe partitë politike dhe organizatorët e ngjarjeve duhet të ndjekin me përpikëri rekomandimet dhe procedurat e vendosura. Pra, secili prej faktorëve të interesuara ka përgjegjësinë e vet dhe nëse vjen deri te mosrespektimi i protokolleve të tilla, do të ndodhë kaos dhe është gjithashtu e rëndësishme në këtë proces që politikanët të mos kenë kush t’i votojë, dhe ne si qytetarë të mos dalim për të votuar”, thotë Aleksov.

MOST do të angazhojë rreth një mijë vëzhgues për zgjedhjet, 700 prej të cilëve do të jenë në terren. Paraprakisht, ata do të trajnohen për të monitoruar zgjedhjet dhe në përputhje me udhëzimet që pritet të miratohen nga Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve pasi autoritetet shëndetësore t’i dorëzojnë Protokollet për mbrojtjen e shëndetit të qytetarëve në zgjedhje, përfshirë fushatën.

Ajo që është e rëndësishme është që gjithçka që do të bëjmë, veprimtaria e përgjithshme në terren do të zhvillohet në përputhje me ato udhëzime dhe protokolle të përcaktuara nga autoritetet përgjegjëse të procesit.

Video intervistën me Darko Aleksov, MIA do ta publikojë gjatë ditës së nesërme. sn/

Të fundit