13/07/2024
24.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Anëtarësimi në BE, Ursula von der Leyen: Ukraina ka status tjetër, nuk është njësoj si Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut

Presidentja e Komisionit Europian Ursula von der Leyen ka deklaruar se Ukraina ka status të veçantë për t’u bërë pjesë e Bashkimit Evropian, veçanërisht si pasojë e pushtimit rus që nga 24 shkurti i këtij viti.

“Ukraina gëzon një status të ndryshëm nga Shqipëria apo Maqedonia e Veriut, të paktën që nga pushtimi rus. Tani ajo zë një pozicion të veçantë në Europë”, ka theksuar ajo.

Shumë vende të Ballkanit e ndjekin me dyshim dhe kanë frikë nga trajtimi preferencial për Ukrainën, në të njëjtën kohë.

Javën e ardhshme, 27 vendet anëtare do të votojnë (unanimisht) në një samit të BE-së. Dhe edhe pas kësaj, nëse Ukraina është një kandidate dhe negociatat janë duke u zhvilluar, vendet individuale ende mund të vënë veton ndaj anëtarësimit të Ukrainës.

Jo të gjitha shtetet anëtare janë njëlloj të gatshme për të pritur anëtarë të rinj. Holanda ishte gjithashtu skeptike. Jo vetëm për shkak të trajtimit preferencial. Shtrohet gjithashtu pyetja: a është vërtet Ukraina gati për t’u bërë pjesë e BE-së? Ka shumë shqetësime për korrupsionin në veçanti – me të drejtë apo jo.

Von der Leyen theksoi se një kandidat për anëtarësim varet plotësisht nga rruga që do të ndjekë Ukraina në zbatimin e reformave. “Një kandidaturë bazohet në merita” tha ajo.

Pavarësisht kundërshtimeve të mëparshme holandeze, Ministri i Punëve të Jashtme Hoekstra njoftoi të premten, pas këshillës së komitetit, se ai mbështeti një kandidat ukrainas për anëtarësim. “Ne si qeveri kemi thënë: mendojmë se kjo është në ekuilibër, mendojmë se është e arsyeshme. Pra, le ta përqafojmë këtë për hir të unitetit në Europë.”

Të fundit