18/06/2024
27.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Bakteret dhe kërpudhat lulëzojnë në ujërat e ndenjur, shmangni notin në pishina të pafiltruara

Mjedisi i ngrohtë dhe i lagësht tipik i pishinave me ujë të ndenjur është perfekt për rritjen dhe përhapjen e baktereve, viruseve dhe kërpudhave. Tek të rriturit, dhe veçanërisht tek fëmijët, ato mund të shkaktojnë parehati dhe infeksione serioze të lëkurës, syve dhe veshëve.

Meta foli me Prof. Dr. Mihail Koçubovski, udhëheqës i Departamentit të Ekologjisë Shëndetësore në Institutin e Shëndetit Publik.

“Uji në pishina duhet të jetë po aq i përshtatshëm sa uji i pijshëm. Duhet të pastrohet dhe dezinfektohet. Në mënyrë që njerëzit të jenë të sigurt, ata vetë duhet t’i kushtojnë vëmendje higjienës personale përpara se të hyjnë në pishinë, në mënyrë që të mos ndotin ujin. Çdo pishinë publike duhet të plotësojë standardet, të ndërtohet në një zonë të pastër të qytetit. Duhet të ketë një gardërobë, një dush, një korridor të ngushtë me vaskë me ujë në të cilin të ketë tretësirë ​​dezinfektuese, e cila dezinfekton këmbët”, thotë Koçubovski.

Këshillohet që uji të testohet në pishina (publike dhe hoteliere) një herë në javë. Kjo bëhet nga ekipe të qendrave të shëndetit publik, të cilat marrin dhe analizojnë mostrat.

“Sipas njohurive tona, deri më tani nuk është gjetur asgjë e diskutueshme”, informoi Koçubovski.

Në ujin e ndenjur në një pishinë, lulëzojnë bakteret e zorrëve, por edhe bakteret që shkaktojnë infeksione të veshit, lëkurës apo syve. Prandaj rekomandimet janë të mos gëlltisni ujë të ndenjur dhe të mos zhyteni në të, paralajmëron mjeku.

“Duhet evituar larja në ujë të pafiltruar. Duhet pasur kujdes, sidomos fëmijët duhet të kenë kujdes që të mos hyjnë ujë në veshët e tyre sepse mund të shkaktojnë inflamacion të veshit të mesëm. Duhet pasur kujdes edhe për sytë për të shmangur konjuktivitin”, paralajmëron Kochubovski.

Në lidhje me analizat e ujit në liqenet natyrore, nga pikëpamja bakteriale dhe fiziko-kimike, mjeku thotë se ato janë të sigurta për not.

Të fundit