17/06/2024
18.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Banka Popullore parashikon rritje të BPV-së prej 3.9 përqind dhe inflacion prej 2.2 përqind për këtë vit

Rritja e produktit të brendshëm bruto prej 3.9 përqind këtë vit dhe vitin e ardhshëm dhe 4 përqind në 2023, parashikon Banka Popullore në parashikimet më të fundit makroekonomike.

Inflacioni për këtë vit është parashikuar në 2.2 përqind këtë vit, që është një rritje në krahasim me parashikimin e mëparshëm, i cili ishte 1.5 përqind.

“Në përputhje me supozimet e ndërtuara për mjedisin e jashtëm dhe faktorët e brendshëm, në vitin 2021 rritja ekonomike pritet të rritet me 3.9 përqind, që është një parashikim i pandryshuar krahasuar me tetorin. Në 2022, rimëkëmbja e ekonomisë do të vazhdojë me rritje prej 3.9 përqind (korrigjim i lehtë lart krahasuar me tetorin), dhe në 2023 me të njëjtën normë të pritur si në tetor, prej 4 përqind,” informoi sot në një konferencë për shtyp guvernatorja e Bankës Popullore Anita Angellovska Bezhoska.

Ajo sqaroi se sa i përket strukturës së rritjes, nuk janë bërë ndryshime të rëndësishme, kështu që në këtë cikël parashikimesh pritet që rritja e BPV-së këtë vit dhe vitin e ardhshëm të rezultojë nga kërkesa e brendshme, ndërsa eksportet neto kanë një kontribut negativ.

Sipas guvernatores, norma e inflacionit ka bërë një rishikim të lehtë në rritje për 2021 krahasuar me parashikimet e tetorit dhe aktualisht vlerësohet se do të jetë 2.2 përqind, krahasuar me 1.5 përqind në parashikimin e mëparshëm të korrigjimeve në rritje në supozimet e inputeve të jashtme në zona e çmimeve të naftës dhe ushqimit. Për 2022 dhe 2023, norma e inflacionit pritet të jetë rreth 2%./Telegrafi/

Të fundit