17/06/2024
23.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Bekteshi: Së shpejti do të dihet se çfarë do të ndodhë me tregtarët që nuk respektojnë masat e qeverisë

Jemi në koordinim me organet e përndjekjes dhe inspektimet për tre deri në katër ditë do të informojnë se çfarë do të ndodhë me tregtarët e perimeve dhe frutave të cilët nuk e respektuan masën e miratuar nga Qeveria për të siguruar 70 për qind nga nevojat e tregut vendas, theksoi në konferencën e sotme për shtyp ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi në përgjigje të pyetjes së një gazetari.

Lidhur me masën e ngrirjes së çmimit të perimeve dhe frutave, ndërkohë që disa produkte nuk janë në dyqane dhe deri ku është procedura për faturat false që janë dorëzuar nga importuesit, Bekteshi tha se janë në koordinim me autoritetet e përndjekjes dhe në detaje do të informojnë.

“Jemi në koordinim me autoritetet e përndjekjes. Pas shtypit kemi edhe koordinim shtesë. Të gjitha institucionet kompetente do të veprojnë në fushën e faturave false. Kjo është sipas informacioneve të mia të fundit që kam nga Drejtoria doganore, të cilat ua kanë dhënë kolegëve të tyre prej nga janë importuar këto produkte. Inspektimet nuk dështojnë, në fillim të javës së ardhshme opinioni do të njoftohet nga institucionet kompetente. Këto janë kompani që merren me tregti, pra mbi 95 për qind janë kompani që importojnë”, tha Bekteshi.

I pyetur në lidhje me masat e marra nga disa anëtarë të BE-së për ndalimin e importit të drithit nga Ukraina, Bekteshi tha se për momentin nuk ka asnjë vendim nga isntitucione kompetente për diçka të tillë, duke theksuar se prodhimi vendas është prioritet për vendin.

“Për momentin nuk ka vendim nga institucionet kompetente, në këtë rast nga Ministria e Ekonomisë dhe Ministria e Bujqësisë. Për ne prioritet është prodhimit vendas, por duke qenë se nuk mbulojmë gjithçka nga prodhimi vendas, vitet e fundit, ne do të bëjmë përpjekje të mëdha, duke iu referuar Marrëveshjes për tregti të lirë në pjesën e bujqësisë, e cila u nënshkrua së fundmi me Ukrainën dhe sigurisht do të shkojmë në drejtim të vendimve që do të marrë BE-ja”, theksoi Bekteshi.

Megjithatë, siç përmendi ministri, në fushën e grurit dhe drithërave të tjera, nëse është nevoja, vendi do të importojë edhe nga Ukraina.

“Por që të mbulohet nevoja e konsumit në vend me çmimet më të mira, edhe pse ne kryesisht në pjesën e produkteve bujqësore importojmë nga Turqia, Greqia, Serbia dhe Shqipëria, por në pjesën e grurit dhe drithërave të tjera, nëse ka nevojë, do të importojmë edhe nga Ukraina, nëse kemi një çmim të mirë për tregtarët tanë, që nuk do të dëmtojnë prodhimin vendas”, shtoi Bekteshi.

“Por për të mbuluar nevojat e konsumit në vend me çmimet më të mira, edhe pse kryesisht importojmë produkte bujqësore nga Turqia, Greqia, Serbia dhe Shqipëria, por në grurin dhe drithërat e tjera, nëse ka nevojë, do të edhe import nga Ukraina, nëse kemi një çmim të mirë për tregtarët tanë, që nuk do të dëmtojë prodhimin vendas”, shtoi Bekteshi.

Të fundit