19/06/2024
29.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Biznesi kërkon revidim të masave

Hotelierët dhe punëtorët turistik reagojnë ndaj masave kufizuese që i solli Qeveria me rekomandim të Komisionit për sëmundje infektive. Edhe tregtarët u ankuan dje. Ata vunë në dukje se qendrat tregtare janë pothuajse të zbrazëta, se frekuentimi i tyre është ulur me 60 përqind në krahasim me muajin e kaluar dhe se ata kanë parë një rënie të qarkullimit për 40 përqind.

Sektori i biznesit tregon se masat janë shumë të rrepta, se ato janë miratuar pa njoftime, por edhe pa u konsultuar me përfaqësuesit e tyre.

Sipas tregtarëve, një masë e re mund të ketë nevojë të merret parasysh – vizitorët në qendrat e brendshme që hyjnë me një test negativ të shpejtë, si në vendet më të mëdha evropiane. Përndryshe, nëse masat nuk rishikohen, dyqanet do të fillojnë të mendojnë për çelës të derës.

“Maksimalisht I mbështesim përpjekjet e institucioneve për të luftuar virusin, por besojmë se masat janë të rrepta.

Në vetëm një muaj, të ardhurat e dyqaneve kanë rënë me 30 deri në 49 përqind, dhe ata kanë bërë përpjekje të mëdha për të bërë punën e tyre sipas rregulloreve. Mund të duhen gjetur mënyra të tjera për të inkurajuar qytetarët që të vaksinohen ose të japin teste të shpejta me çmime të ulëta”, reagojnë nga Siti Moll dhe si shembull i theksuan vendet në rajon ku nuk ka kufizime për hyrje në qendrat tregtare.

Qendrat tregtare, siç theksuan, nuk mund të fajësohen për normat e ulëta të vaksinimit nga njëra anë, dhe masën dhe agresivitetin e delta-sojës dhe numrin në rritje të atyre të infektuar nga ana tjetër.

Dy ditë më parë, Oda Ekonomike e Turizmit (OET) reagoi, duke paralajmëruar se masat e reja të KOVID do të komplikojnë udhëtimin dhe do ta bëjnë më të vështirë qëndrimin e qytetarëve maqedonas jashtë vendit. Dhoma kërkoi ndryshimin e kushteve për hyrje në vend – shtetasit maqedonas të cilët do të dërgohen në izolim në shtëpi të lejohen brenda 24 orëve të kryejnë testime në një laborator në shtëpi dhe nëse ata kanë një rezultat negativ të lirohen nga izolimi.

Oda Ekonomike e Maqedonisë së Veriut, nga ana tjetër, paraqiti shtatë masa të propozuara për të mbështetur sektorin e turizmit dhe hotelierisë në zyrat e zëvendëskryeministrit Fatmir Bytyqi dhe ministrave të Ekonomisë dhe Shëndetësisë, Kreshnik Bekteshi dhe Venko Filipçe. Javën e kaluar, Dhoma zyrtarisht kërkoi një takim pune me Bytyqi, Bekteshi dhe Filipçe, ku ata do të diskutonin mbi funksionalitetin e kompanive që zbatojnë dhe respektojnë masat, por edhe masa të tjera shtesë, gjegjësisht zgjerimin e atyre aktuale. Sipas Odës, parashikueshmëria duhet të sigurohet në periudhën e ardhshme, veçanërisht për hotelierinë dhe turizmin.

Lidhur me reagimet, Bytyqi deklaroi një qëndrim specifik, por vetëm për furnizuesit e ushqimit. Vendimi, tha ai, është me rekomandimin e Komisionit për Sëmundje infective.

“Rekomandimi i Komisionit për Sëmundjet Infektive ishte kriteri i vetëm për vendimin e qeverisë për të lejuar që objektet e hotelierisë të mund të punojnë përsëri në ambiente të mbyllura me 30% të kapaciteteve. Ne ndjekim udhëzimet e Komisionit dhe secili nga rekomandimet e tij rishikohet nga Shtabi i Përgjithshëm i Krizave dhe Qeveria dhe më pas, merret një vendim. Nuk mund të them se cila është arsyeja epidemiologjike pse është lejuar, por ishte rekomandim nga Komisioni për Sëmundjet Infektive dhe ashtu është vepruar”, tha Bytyqi.

Sipas tij, masat e tjera mbeten në fuqi – hyrja në objektet e mbyllura hotelierike dhe objekte të tjera të jetë me certifikatë për vaksinë dhe dëshmi për kalimin e KOVID-it jo më të vjetër se 45 ditë

Të fundit