16/07/2024
25.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Boçvarski për iniciativën për konfiskimin e Gerasimovskit: Është mirë, por duhet të përpunohet

Kryetari i Komunës Qendër, Goran Gerasimovski, ka zhvilluar një takim me ministrin e Transportit dhe Lidhjeve, Blagoj Boçvarski, në të cilin ka prezantuar Iniciativën për rregullimin, konfiskimin dhe ripërdorimin e objekteve të ndërtuara pa leje.

Kjo iniciativë mori përkrahje të plotë nga Bordi Drejtues i BNJVL-së, ndërsa javën e kaluar ia prezantova ministrit të Drejtësisë, Krenar Loga, nga ku edhe ai mori mbështetje të qartë. Në vend që të merremi me zhvillimin e komunës, duhet të rrënojmë objektet, për shembjen e të cilave komuna nuk ka mjete të mjaftueshme. Synimi i kësaj iniciative është që të ndërhyhet në dy ligje: Ligji për trajtimin e objekteve të paligjshme dhe Ligji për menaxhimin e pasurisë së konfiskuar.

Kryetari Gerasimovski ministrit Bochvarski ia prezantoi edhe gjendjen me zgjidhjen e objekteve pa leje në Shqipëri, veçanërisht në bregdet, për çka me atë rast është themeluar Organi Nacional – Inspektorat, me kompetencë për rrënimin dhe konfiskimin e objekteve të ndërtuara pa leje.

Sipas ministrit Boçvarski tri momente janë vendimtare, gjegjësisht fuqizimi i shërbimeve inspektuese, rritja e gjobave për ndërtimet pa leje, si dhe punësimi i personave juridikë privatë, të cilët do të veprojnë si inspektorë të jashtëm, sipas marrëveshjes me komunat.

Besoj se heqja e objekteve nuk do ta zgjidhë plotësisht problemin. Por unë qëndroj pas nismës dhe mendoj se është mirë të hapet një diskutim i gjerë për këtë temë. Për mendimin tim, iniciativa është e mirë, por duhet të përpunohet në disa pjesë. Është thelbësore të forcohen shërbimet e inspektimit, të ndërhyhet në Ligjin për tokën ndërtimore duke rritur gjobat dhe duke punësuar kompani të jashtme që do të ndihmonin shërbimet komunale në trajtimin e objekteve të kategorisë së dytë, thotë Bochvarski, duke shtuar se duhet thënë një herë “të ndaloni” ndërtimet ilegale. .

Kryetari Gerasimovski dhe ministri Boçvarski kanë biseduar edhe për iniciativën 70/30, me të cilën në Ligjin ekzistues për tokë ndërtimore, nëse dikush ka 30% të tokës, mund ta rindërtojë parcelën me pjesën e mbetur prej 70%.

“Ne kemi propozuar një iniciativë për të ndryshuar këtë shifër dhe nëse zotëroni 70%, ju mund të formoni më tej 30% të mbetur.” Këtë iniciativë vitin e kaluar ia dorëzova BNJVL-së, ku mori mbështetje unanime dhe tashmë është dorëzuar për shqyrtim në Ministrinë e Transportit dhe Lidhjeve, nga ku së shpejti presim përgjigje konkrete dhe hapa për veprime të mëtutjeshme”, tha Gerasimovski.

Të fundit