22/06/2024
21.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Çfarë mendojnë duhanpirësit për rritjen e re të çmimit të cigareve

Lajm i ri i keq për duhanpirësit: cigaret po shtrenjtohen. Përkatësisht, Qeveria planifikon rritjen e akcizës nga viti i ardhshëm, kështu që cigaret dhe të gjitha prodhimet e tjera të duhanit nga 1 janari deri në vitin 2030 do të rriten nga 2 në 5 denarë.

Tashmë para deputetëve kanë mbërritur ndryshimet në Ligjin për akciza, të cilat do të bëhen sipas procedurës së shkurtuar, e kjo do të thotë se çdo 1 janar të vitit çmimi i cigareve do të rritet për 0,23 denarë për copë. puro do të rritet për 4 denarë.

Pra, nëse një kuti cigare tani kushton 100 denarë, dhe 19 cigare janë të paketuara në kuti, atëherë çmimi i ri i të njëjtës kuti vitin e ardhshëm do të jetë 105 denarë.

Ndryshimet në ligj parashikojnë futjen e një produkti bimor për pirjen e duhanit me ngrohje, pavarësisht nëse ai përmban ose jo nikotinë, i cili gjithashtu do t’i nënshtrohet akcizës për të kufizuar rreziqet shëndetësore që lidhen me përdorimin e produktit. .

Për ndryshime të tilla ligjore, Qeveria i referohet rregullores evropiane, e cila në këtë mënyrë lufton për të dekurajuar pirjen e duhanit. Gjithashtu, rritja e akcizës për cigaret do të sjellë më shumë para në arkën e shtetit, ndaj sipas përllogaritjeve buxheti i vitit të ardhshëm duhet të jetë më i rëndë për rreth 17 milionë euro.

Disa nga qytetarët me të cilët biseduam, përndryshe duhanpirës të etur, nuk janë aspak të kënaqur me vendimin e ri të qeverisë për rritjen e çmimit të cigareve.

-Deri ku do të shkojë rritja e çmimit të cigareve? Çdo ditë jap 105 denarë për cigare. Nëse duan që ne t’i ngjajmë kaq shumë vendeve evropiane, atëherë le t’i bëjnë rrogat evropiane. Le ta bëjnë standardin europian, kështu do të fillojmë të sillemi europianë. Si mendoni, unë pi cigare sepse jeta ime është e mirë dhe se nuk kam lidhje me paratë? Perkundrazi pi cigare ne baza nervore, se nuk di si ta kaloj muajin me rroge 400 euro, nuk di te paguaj faturat, nuk di si te siguroj nje e ardhmja për fëmijën tim – na tha Gorica Bojkoska nga Prilepi.

Edhe në rrjetin social Facebook ka zhvilluar debat për rritjen e çmimit të cigareve, kështu që diametralisht të kundërt nga Bojkoska ka njëfarë Nikolla Stefanovski.

“Unë propozoj që të rritet çmimi i cigareve me 100 euro dhe pastaj të shihet nëse njerëzit do të pinë duhan. Nga njëra anë ankohemi se jemi të varfër e nuk kemi bukë dhe nga ana tjetër nuk e nxjerrim cigaren nga goja. Është hipokrite. Në këtë rast unë e mbështes Qeverinë, le ta rrisë çmimin e cigareve”, ka shkruar Stefanovski.

Ndryshe, në 10 vitet e fundit një paketë cigare është rritur mesatarisht për 5 denarë, për shkak të rritjes së rregullt vjetore të akcizës, taksë e vendosur nga shteti në vitin 2013 me qëllim të dekurajimit të pirjes së duhanit.

Gjatë asaj periudhe, një paketë cigare u dyfishua në çmim. Aktualisht një paketë cigare kushton së paku 105 denarë. Rritja e fundit ishte me 1 korrik të këtij viti.

Maqedonia aktualisht është në vendin e 19-të në mesin e 50 liderëve botërorë në prodhimin e duhanit, të renditur nga Organizata Botërore e Ushqimit dhe Prodhimit (FAO).

Të fundit