22/04/2024
12.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

Cipras : Përgjegjësia ime dhe e Zoranit është të tregojmë se popujt tanë vetëm se mund të përfitojnë nga rruga që është hapur

Nëse Qeveria ime frikësohej nga çmimi politik, nuk do të mundej as ta nxirrte vendin nga kriza dhe programi ekonomik, as dhe të gjejë zgjidhje për sistemin e sigurisë, as edhe të përballet me krizën e refugjatëve, as edhe ta zgjedh emrin, as të promovojë dialogun e domosdoshëm me Turqinë edhe krahas vështirësive, as edhe të bëjë ndryshime radikale të nevojshme në sferën e të drejtave njerëzore. Këtë në prag të vizitës në Shkup në intervistën ekskluzive për MIA apo të ndonjë mediumi për Maqedoninë e Veriut e ka thënë kryeministri i Greqisë, Aleksis Cipras. Në të ai hap kartat për bisedimet e ardhshme me kolegun e tij Zoran Zaev dhe delegacionin e dy vendeve dhe planet e ardhshme për bashkëpunim, ndërsa flet edhe për rëndësinë e Marrëveshjes së Prespës.

Sipas Ciprasit, Marrëveshja e Prespës ka inspiruar shumëkë i cili njohu se është e mundur të zgjidhen dallimet ndërkombëtare me respektim të ndërsjellë, duke siguruar interesat e saja pa e nënçmuar palën tjetër.

“Megjithatë ka pasur çmim politik, pasi një pjesë e rëndësishme e popullit grek ka qenë seriozisht e shqetësuar për këtë çështje. Përgjegjësi e jonë- e imja dhe e Zoranit- është të tregojmë se popujt tanë mund vetëm të fitojnë nga rruga që është hapur. Poashtu, përgjegjësi e jonë është t’u përgjigjemi forcave të nacionalizimit që në botën e sotme forcohen dhe synojnë të na kthejnë në kohët e turbullta.

Në bisedën me korrespondenten e MIA-s nga Athina, Cipras ka theksuar se vizita është e rëndësisë historike, e bazuar në vizion të ri strategjik për dy vendet, zbulon se do të vjen me 10 ministra dhe do të nënshkruhen disa marrëveshje në sfera të ndryshme.

Thotë se Greqia dhe Maqedonia e Veriut patjetër të jenë partnerë dhe aleatë, dërgon porosi se Athina duhet të ketë fqinj stabil verior dhe të sigurt, ndërsa Shkupi ka nevojë për fqinj të fuqishëm që do të mbështes hapat e saja drejt perspektivës evropiane.

“Kjo është vizitë e rëndësisë historike, e bazuar në vizion të ri strategjik për vendet tona. Greqia dhe Maqedonia e Veriut patjetër të jenë partnerë dhe aleatë. Përveç kësaj, rezultati i Marrëveshjes së Prespës nuk është vetëm zgjidhje e çështjes së emrit dhe zhbllokimi i perspektivës euroatlantike të Maqedonisë së Veriut. Marrëveshja vendosi themelet për raporte të fuqishme bilaterale që parashohin bashkëpunim në nivel ndërkombëtar, evropian dhe rajonal. Në kuadër të kësaj, do të mbahet edhe takimi i parë i Këshillit tonë për bashkëpunim në nivel të lartë me pjesëmarrje të 10 ministrave nga më shumë sfera (ekonomi, energjetikë, mbrojtje, politikë të jashtme, infrastrukturë/transport, zhvillim bujqësor, politikë digjitale, shëndetësi) dhe do të mbahet forumi i parë biznesor me dhjetëra biznesmenë të vendeve tona. Do të merremi vesh për Planin aksionar që do të përfshijë të gjitha kategoritë e bashkëpunimit tonë, Marrëveshje për bashkëpunim në mbrojtje, Marrëveshje për hapjen e vendkalimit të ri kufitar që do të lidhë Promahin me Majdenin, Memorandum për bashkëpunim të procesit qasës të Maqedonisë së Veriut, energjetikës, zhvillimit të infrastrukturës, Shërbimet tona për aviacion civil”, ka thënë Cipras.

Të fundit