16/07/2024
25.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Derkoski për ndryshimet e Dekretit për zgjedhje: KSHZ duhet të përshtatet, shpresoj nuk do të ketë shumë pasoja negative

Pothuajse 20 për qind e vendvotimeve janë ndryshuar për shkak lokacioneve me qëllim të sigurohet më shumë hapësirë ​​në ditën e zgjedhjeve. Në të njëjtën kohë, ligji po respektohet dhe nuk është më shumë se tre kilometra nga zonat urbane dhe jo më shumë se pesë kilometra nga zonat rurale, tha Oliver Derkoski, kryetar i Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve (KSHZ).

Në pjesëmarrjen në emisionin “Top tema” në TV Telma Derkoski tha se po punohet intensivisht për të siguruar sa më shumë vendvotime sa më shumë të mëdha dhe të ajrosura dhe se rreth 3000 do të jenë të përshtatshme për kushtet dhe nevojat. Ata që janë marrë me qira nga pronarët privatë, të cilët kanë një numër të vogël të votuesve, mbeten dhe për ta, tha ai, do të përpiqen të jenë së sipërfaqe të hapur.

Për votimin e personave në izolim do të ketë këshille të posaçme zgjedhore me të paktën tre punonjës shëndetësor dhe përfaqësues të partive politike. Ata do të kenë pajisje të posaçme mbrojtëse kur të shkojnë në shtëpinë e personit të infektuar. Regjistrim ka edhe për ta, si dhe për të sëmurët dhe të pamundurit që votojnë ditën tjetër.

Ai u bëri thirrje që të pajisen me pajisje mbrojtëse këshillat zgjedhore sa më shpejt që të jetë e mundur, në mënyrë që KSHZ-ja t’i dorëzojë ato në komisionet zgjedhore komunale në kohën e duhur, dhe pastaj nëpër këshilla. Këto është rreth 35,000 njerëz, tha Derskoski, dhe nuk është një numër i vogël për t’u organizuar.

Lidhur me ndryshimet e fundit në Dekretin me fuqi ligjore për çështje që lidhen me zgjedhjet, të cilat u miratuan dje nga Qeveria, Derkoski vlerësoi se është e jokorrekte “rregullat të ndryshohen 5 në 12”. Ai tha se janë bërë shumë kombinues ligjorë, është shkelur parimi themelor i qasjes së korrekte dhe të barabartë së të gjithë pjesëmarrësve në procesin zgjedhor, dhe se, siç tha ai, me siguri do të ndikojë shumë në proces.

“Shpresoj se nuk do të ketë shumë pasoja negative. Sidoqoftë, ne do të duhet të përshtatemi me këtë situatë dhe unë si kryetar i KSHZ-së duhet të udhëheq procesin dhe ta drejtoj atë deri në fund. Unë ende kam të njëjtin qëndrim për dekretet me fuqi ligjore dhe rëndësinë e tyre dhe për nevojën për të riorganizuar të gjitha aktivitetet zgjedhore për mbrojtjen, mbi të gjitha, të legjitimitetit të procesit. Për fat të keq, unë jam i bindur që do të ketë përpjekje për t’u delegjitimuar këtë proces nga shumë anë në periudhën e ardhshme. Shpresoj se nuk do ta gjejmë veten në situatë ku një ditë do të marrim një vendim të Gjykatës Kushtetuese që do të anulojë veprime të caktuara në proces, tha kryetari i KSHZ-së Derkoski.

Ndryshimet në Dekret, të cilat u miratuan mbrëmë, rregullojnë rregullat e reklamimit të paguar politik për partitë politike, mënyrën dhe rregullat e shpërndarjes së mjeteve për financiare për reklamime të siguruara nga Buxheti, në përputhje me nenin 76-e të Kodit Zgjedhor. sn/

Të fundit